Papa: Molimo milost od Gospodina da ne zapadnemo u pokvarenost

Papa: Molimo milost od Gospodina da ne zapadnemo u pokvarenost
Govoreći o biblijskoj pripovijesti o kralju Davidu i Bat-Šebi, Papa je istaknuo kako đavao navodi pokvarenjake da ne osjećaju potrebu Božjega praštanja.
Griješiti se može na brojne načine, a može se od Boga iskreno tražiti oprost za sve i biti sigurni da ćemo oprost dobiti. Problem je pak kad je u pitanju neki pokvarenjak, jer on nema potrebu tražiti oproštenje, dostatna mu je moć na koju se oslanja njegova pokvarenost, ustvrdio je Sveti Otac.

Dodao je kako je David, kad se zaljubio u Bat-Šebu, ženu svojega službenika Urije koji je bio na ratištu, mislio da mu Bog nije potreban.

- Nakon zavođenja žene, doznavši da je trudna, David je smišljao kako sakriti preljub, što smo čuli u prvom misnom čitanju. David je dakle odanom čovjeku, vjernom zakonu, kralju i narodu pripremio smrtnu zamku, osudio ga na smrt - kazao je papa Franjo.

Papa je kazao kako je David svetac i grješnik.

- Popustio je pohoti, ali Bog ga ljubi. Veliki i plemeniti David osjeća se sigurnim, jer je bilo moćno kraljevstvo, pa je pokušao sve kako bi sakrio preljub; skovao je zavjeru i naručio ubojstvo odanoga čovjeka, koje je prikazao kao ratnu nesreću - kazao je Papa.

To što se Davidu dogodilo, svima nam se može dogoditi, poručio je Sveti Otac.

- Da iz grijeha prijeđemo u pokvarenost. David je učinio prvi korak prema pokvarenosti. Imao je moć i silu. Pokvarenost je grijeh koji možemo počiniti svi mi koji imamo crkvenu, vjersku, gospodarsku i politički moć. Jer đavao nas čini sigurnima: 'To ću ja učiniti' - ustvrdio je Sveti Otac.

Pokvarenost, od koje će se David po milosti Božjoj osloboditi, nagrizla je srce hrabrog dječaka koji se s praćkom i pet kamenčića sučelio s Golijatom, rekao je Papa.

- Danas bih želio istaknuti samo ovo: u našem životu ima trenutak kada se grijeh pretvara u pokvarenost, a to se događa kada smo posve sigurni, to jest kad nas narod obožava i kad imamo veliku moć - kazao je Papa.

Poručio je da Bog uvijek prašta.

- Ali kod pokvarenosti najgore je to što pokvarenjak ne osjeća potrebu tražiti oproštenje. Pomolimo se danas za Crkvu, polazeći od sebe, za Papu, za biskupe, svećenike, redovnike, vjernike laike: Gospodine, spasi nas od pokvarenosti. Svi smo grješnici, Gospodine, ali ne dopusti da zapadnemo u pokvarenost! Molimo tu milost - zaključio je papa Franjo.

laudato.hr