Papa: 'Ispričavam se za jučerašnji loš primjer'

Papa Franjo, isprika

Na svojoj prvoj misi u 2020. papa Franjo je u srijedu osudio nasilje nad ženama kao "vrijeđanje" Boga te iskorištavanje njihova tijela kroz "konzumerizam" i "pornografiju", a ispričao se i za "loš primjer" koji je dao ljudima.

"Isusovo spasenje nije magično, ali je "strpljivo". Ljubav nas čini strpljivima, ali često izgubimo strpljenje. I ja također. Ispričavam se za jučerašnji loš primjer", rekao je papa, prenosi Vatican News.

"Žene su izvor života. No neprestano ih se vrijeđa, tuče, izlaže nasilju i prisiljava na prostituciju i prekid života koji u sebi nose", ocijenio je poglavar Katoličke crkve u homiliji koju je održao u Bazilici svetog Petra. Istaknuvši da je "obnova čovječanstva počela sa ženama", Sveti Otac je rekao da je "svako nasilje nad ženom vrijeđanje Boga koji je rođen od Žene".

Snimka pape Franje koji je u utorak navečer ljutito reagirao na prečvrst stisak ruke jedne vjernice na Trgu svetog Petra nakon večernje mise na Silvestrovo, pregledana je više stotina tisuća puta na društvenim mrežama.

Pošto je pojedinačno zagrlio veći broj djece ispred božićnih jaslica na trgu Papa se okrenuo i pošao na drugu stranu kada ga je jedna Azijka zgrabila za ruku želeći ga privući k sebi, tako da ga je zamalo srušila.

Dok mu je neznanka nešto govorila poglavar Katoličke crkve se, očito ljutit, s bolnim izrazom i rumena lica, uspio osloboditi udarajući je po ruci.