Papa Franjo: Zaustavite agresiju

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran

"U slučajevima u kojima postoji nepravedna agresija, mogu samo reći da je dopušteno zaustaviti nepravednog agresora", rekao je papa Franjo danas novinarima u avionu pri povratku u Italiju iz Južne Koreje. "Ja naglašavaju riječ ‘zaustavljanje' Ne kažem ‘bombardirajte' ili ‘ratujte' već ‘zaustavite' agresiju."

Vojni pobjede Islamske države Iraka i Levanta - IDIL (eng. ISIL) rezultirale su progonom i ubojstvima iračkih kršćana i ostalih vjerskih manjina. Deseci tisuća su pobjegli iz svojih domova. Mnogi su se sklonili u sjevernoj regiji poznatoj kao Kurdistan.

Papa Franjo je istaknuo diplomatske napore Svete Stolice za okončanje nasilja u Iraku, posebno protiv iračkih manjina.

Papa je svoje pismo protiv nasilja poslao svim nuncijima i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda. Papa se također sastao s guvernerom iračkog Kurdistana te je imenovao kardinala Fernanda Filonia, prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda, svojim osobnim izaslanikom u Iraku.

Papa Franjo naglasio je da sredstva zaustavljanja nasilja u Iraku moraju biti vrednovana i da se nasilje ne može se koristiti kao izgovor za druge ciljeve.

"Dopušteno je zaustaviti nepravednog agresora. No, ne smijemo zaboraviti koliko puta su pod ovim izgovorom zaustavljanja nepravednog agresora preuzeli kontrolu nad narodom. To je onda pravi osvajački rat ", rekao je Papa.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, papa Franjo je rekao da je posjet Iraku bio je ‘jedna od mogućnosti'. "I u ovom trenutku, ja sam spreman.", dodao je, "U ovom trenutku to nije najbolja stvar za uraditi, ali ja sam spreman to učiniti".

Papa je naglasio teško stanje kršćana i ostalih vjerskih manjina u Iraku. Papa je također osudio "okrutnost" u ratu, a posebno prema djeci i drugim civilima.

"Danas, se djeca ne računaju. Nekoć se govorilo o ‘konvencionalnom ratovanju. Danas se to ne gleda", rekao je. "Ja ne govorim da je konvencionalni rat dobra stvar, ali danas bombe ubijaju nevine s krivima, s djecom, ženama, majkama. Ubijaju svakoga. Trebamo stati i razmisliti koju razinu okrutnosti smo dosegli. To bi nas trebalo plašiti. "

Papa je također oštro osudio mučenje zarobljenika. "Danas, mučenje je jedan od gotovo redovnih instrumenata obavještajnih službi. (...) Ja kažem da mučenje smrtni grijeh. To je veliki grijeh. Ali, to je više. To je grijeh protiv čovječanstva. "

Papa se osvrnuo i na molitvu za mir u Vatikanu, gdje je nedavno ugostio predsjednika Izraela Shimona Peresa i predsjednika palestinske države Abu Mazena, kao i pravoslavnog patrijarha Carigrada.

"Je li to bio neuspjeh? Ne, mislim da su vrata otvorena. Njih dvojica su muškarci mira. Oni su ljudi koji vjeruju u Boga. Oni su živjeli toliko neugodne stvari, toliko neugodne stvari. Oni su uvjereni da je jedini put za rješavanje da je situacija pregovaranje, dijalog, mir. "

"Sada se dim od bombi ratova ne dopuštaju nam da vidimo vrata, ali vrata su još uvijek otvorena od tog trenutka", rekao je papa Franjo. "Kao što vjerujem u Boga, vjerujem da Bog gleda ta vrata i sve one koji se mole da nam pomognu".

hrvatski-dom.hr