PAPA FRANJO 'U nesložnom i razdijeljenom svijetu želim pozvati na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima'

Papa Franjo, molitva

Papa Franjo poziva vjernike i sve ljude dobre volje da se zauzmu za uklanjanje podjela u razdijeljenom svijetu.

To je molitvena nakana za mjesec siječanj koju je Papa uputio preko Svjetske molitvene mreže.

„U nesložnom i razdijeljenom svijetu želim pozvati na pomirenje i bratstvo među svim vjernicima, kao i među svim ljudima dobre volje.

Naša nas vjera potiče širiti vrijednosti mira, suživota, općega dobra.

Molimo zato da kršćani, pripadnici drugih religija i ljudi dobre volje, zajedno promiču mir i pravednost u svijetu. Hvala!“, molitvena je nakana pape Franje za mjesec siječanj koju je objavio u videoporuci poslanoj putem Papine svjetske molitvene mreže.

Pozvati, podijeliti i promicati, tri su želje koje je papa Franjo obuhvatio u jednoj molitvi, i to za postizanje mira i pravednosti u svijetu izmučenom sukobima i nerazumijevanjem.

Međutim, svaku molitvu, kako kaže Papa, treba popratiti zauzimanje svakog pojedinca.

Dovoljno je vratiti se u mislima u nedavnu prošlost kako bi se shvatila velika važnost koju Papa daje uključivanju svake pojedine osobe u proces pomirenja, pravednosti i mira među ljudima i među narodima.

U Tokiju je, naime, 25. studenog 2019., pred predstavnicima vlasti i pred Diplomatskim zborom, papa Franjo kazao da povijest uči kako se za sukobe između narodā i nacijā, pa i one najteže, valjana rješenja mogu pronaći samo kroz dijalog, jedino oružje dostojno ljudskoga bića i sposobno zajamčiti trajni mir.

Za razumijevanje vrijednosti mira, Papa ističe njegovu suprotnost.
Učinio je to u 53. poruci za mir, podsjećajući da je upravo mir dragocjeno dobro, predmet nade, kojemu teži cijelo čovječanstvo.

Strašne kušnje građanskih i međunarodnih sukoba, koje često otežava nasilje bez imalo milosti, dugotrajno obilježavaju tijelo i dušu ljudskoga roda.

Svaki se rat, zapravo, očituje kao bratoubojstvo koje uništava i sâm naum o bratstvu, upisan u pozivu ljudske obitelji, ističe papa Franjo, a prenosi vaticannews.va.

Papinu svjetsku molitvenu mrežu, poznatu i pod nazivom Apostolat molitve, ustanovio je isusovac pater François-Xavier Gautrelet u Francuskoj, 3. prosinca 1844.

Prošle je godine ta institucija navršila 175 godina od osnutka i 10 godina od ponovne uspostave koju je 2014. odobrio papa Franjo.

Početkom 20. stoljeća Apostolat je imao više od 13 milijuna članova, sada ih je 35 milijuna, a nalaze se na svim krajevima svijeta.