Papa Franjo u Betlehemu pozvao na mir

Papa Franjo u Betlehemu pozvao na mir
Poglavar Katoličke crvke doputovao je u Aman jordanskim vojnim helikopterom koji je sletio u Betlehemu, a dočekao ga je palestinski predsjednik Mahmud Abas, javlja agencija AFP.

Kako su mirovni pregovori između Izraelaca i Palestinaca zamrznuti, Sveti Otac izrazio je nadu "da će se svi suzdržati od inicijativa i akcija koje proturiječe želji za postizanjem istinskog sporazuma" u cilju osnutka palestinske države uz državu Izrael, prenosi Reuters.

"Za dobro sviju valja ojačati napore i inicijative kako bi se stvorili uvjeti za stabilan mir temeljen na pravdi, priznavanju prava svakog pojedinca i na zajedničkoj sigurnosti", rekao je papa Franjo u biblijskome gradu Betlehemu.

Papa Franjo pohvalio je dobre odnose između Svete Stolice i "palestinske države" te istaknuo da je došlo vrijeme da "svi smognu hrabrosti biti velikodušni i kreativni" u okončanju "dugotrajnog sukoba koji je nanio toliko rana što tako teško zacijeljuju". Papa zatim trebao služiti veliku misu ispred Bazilike Rođenja Isusova, na Trgu jasala, za 9603 uzvanika.

Također će razgovarati s djecom u izbjegličkom kampu blizu Dheisheha, potom ručati sa siromašnim palestinskim obiteljima te popodne otputovati u Tel Aviv gdje će ga službeno primiti u Izraelu.

Dvadeset šest aktivista krajnje desnice koji su prosvjedovali protiv papina posjeta uhićeno je na brdu Sion u Jeruzalemu, objavila je u nedjelju izraelska policija. "Prosvjednici okupljeni oko Davidove grobnice bacali su kamenje i boce na snage reda. Dva policajca lakše su ozlijeđena", kazao je glasnogovornik policije Micky Rosenfeld. Papa bi u ponedjeljak trebao služiti misu na brdu Sion.

Hina