PAPA FRANJO U audijenciju nije primio predstavnike Kristovih legionara

"Vratiti se u prošlost „bilo bi opasno i besmisleno“, neka nova stvarnost nastavi put koji pokazuje Crkva, u skladu sa „školom Duha Svetoga“. Put obnove nije završen, treba se nastaviti jer promjena mentaliteta kod pojedinih osoba u nekoj ustanovi treba mnogo vremena za asimilaciju, te tako za stalno obraćenje", istaknuo je papa Franjo u govoru koji je prenesen sudionicima generalnoga kapitula Kristovih legionara i općih skupština Bogu posvećenih ženā i laikā pokreta Regnum Christi.

Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Matteo Bruni, u vezi je s Papinom slabošću rekao da "iako nastavlja održavati predviđene susrete u Domu svete Marte, 29. veljače prijepodne nije primio u audijenciju predstavnike Kristovih legionara i pokreta Regnum Christi."

Papa je u tekstu podsjetio na prijestupničko ponašanje njihova utemeljitelja oca Marciala Maciela Degollada, koje je, kako je napisao, u cijeloj velikoj stvarnosti pokreta Regnum Christi potaknulo snažnu institucionalnu, ali i krizu pojedinih osoba. S jedne se strane ne može zanijekati da je on bio „povijesni“ utemeljitelj cijele stvarnosti koju predstavljate, ali s druge pak, ne možete ga smatrati primjerom svetosti koji valja nasljedovati, napomenuo je Papa.

Otkrivši tu situaciju, Crkva, istaknuo je Papa, nije propuštala pružati svoju majčinsku skrb različitim sredstvima, stavljajući uz postojeće zajednice ljudski i pastoralno vrlo osjetljive osobe, kojima je priznata i pravna stručnost. Nove konstitucije i novi statuti doista su 'novi', dodao je, i to zato što odražavaju novi duh i novo viđenje vjerskoga života u skladu s Drugim vatikanskim saborom i smjernicama Svete Stolice, kao i zato što su rezultat trogodišnjega rada u koji su uključene sve vaše zajednice, i koji je doveo do promjene mentaliteta. To je omogućilo pravo obraćenje srca i uma.

Taj je rad doveo i do ustanovljenja Saveza Regnum Christi, odnosno redovničke zajednice Kristovih legionara, društva apostolskoga života Bogu posvećenih žena pokreta Regnum Christi i udruge apostolskoga života posvećenih laika pokreta Regnum Christi, kojima se pridružuju brojni laici koji ne zavjetuju evanđeoske savjete, čineći tako 'duhovnu obitelj', odnosno stvarnost širu od samoga Saveza.

Papa je potom napomenuo da se promjena treba nastaviti u svim članovima saveza. "Vraćanje u prošlost bilo bi opasno i besmisleno", napomenuo je. Taj su put pozvana prijeći, ustrajno i strpljivo, pojedinačna vodstva triju stvarnosti. Za to je potrebno da ta tri vodstva imaju dosljedno viđenje i volju koju je svih ovih godina Crkva očitovala svojom blizinom i svim konkretnim sredstvima koje je stavila na raspolaganje.

Novim generalnim poglavarima, koji su od Crkve dobili mandat da nastave obnovu, prihvaćajući i učvršćujući plodove dozrele ovih godina, Papa preporučuje da djeluju energično u srži i nježno u načinima, znajući hrabro i, istodobno, razborito razlučiti kojim još putovima valja krenuti na crti koju je Crkva zacrtala i odobrila. "Ako poslušno krenete u školu Duha Svetoga, neće vas nadvladati strah i dvojbe, koji uznemiruju duh i priječe djelovanje", istaknuo je papa Franjo.