Papa Franjo: Trgovina ljudima je zločin protiv čovječnosti

Sveti Otac, Papa Franjo, vjera, ispovijedanje, Sveta misa, propovijed, Papa Franjo I., crkva, vjernici, odlomak iz Svetoga pisma, Papa Franjo, Vatikan, trgovina ljudima, zločin protiv čovječanstva, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa Franjo I., Papa Franjo mladima, Papa, Sveti Otac, Papa Franjo, Papina kateheza, evanđelje,  iz Lukina evanđelja, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo mladima, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, jeruzalem

Trgovina ljudima je rana, rana, na tijelu suvremenog čovječanstva, rana na Kristovu tijelu. To je zločin protiv čovječanstva, bio je kategoričan Papa govoreći o odurnosti trgovine ženama, djecom, muškarcima.

Svima je poznato da je oduvijek ta „žalosna pojava", kako je Papa naziva, za Svetog Oca polje borbe i u izravnom susretu sa sudionicima te međunarodne konferencije o trgovini ljudima pružena mu je prilika da izloži svoj plan, ali i ukaže na urgentnost solidarnosti sa žrtvama, nadahnute na vjeri. „Ovo je važan susret", nadodao je Papa, „ali i gesta: to je gesta Crkve, gesta ljudi dobre volje koji žele viknuti: 'dosta'... Činjenica da smo ovdje, zato da ujedinimo svoje snage, znači da želimo da strategije i kompetencije budu praćene i jačane evanđeoskim suosjećanjem, blizinom muškarcima i ženama koje su žrtve toga zločina".

Papa Franjo zahvaljuje biskupima Engleske i Wallesa što su organizirali tu konferenciju kao i kardinalu Nicholsu, pored kojeg sjedi u dvorani kao obični sudionik konferencije. Oko Pape u dvorani sjede mnoge uniformirane osobe, predstavnici policije iz brojnih zemalja koji se bore protiv te vrste kriminala. "Ovdje su se okupile policijske vlasti, koje prije svega rade na suzbijanju te žalosne pojave raznim sredstvima i strogom primjenom zakona; i humanitarni djelatnici, čija je glavna zadaća pružati gostoprimstvo, ljudsku toplinu i mogućnost otkupa žrtvama. To su dva različita pristupa, ali koja mogu ići ukorak jedan s drugim. Voditi dijalog i razmjenjivati mišljenja polazeći od ta dva pristupa je vrlo važno. Zbog toga su susreti poput ovoga vrlo korisni, rekao bih čak i nužni", rekao je Papa.

U Vatikanu se 9. i 10. travnja održava druga međunarodna konferencija o trgovini ljudima na temu

"Suzbiti trgovinu ljudima: Crkva i poštivanje zakona u suradnji". Konferenciju je organizirala Biskupska konferencija Engleske i Wallesa a predsjedao joj westminsterski nadbiskup kardinal Vincent Nichols. U radu konferencije, koja se održava na Papinskoj akademiji za znanost, sudjeluju šefovi policije iz dvadeset i dvije zemlje, predstavnici Europola i Interpola kao i nekoliko žrtava trgovine ljudima koji su iznijeli svoja svjedočanstva. Na završetku skupa sudionici će potpisati izjavu o zajedničkoj zauzimanju. Sudionike konferencije Papa je danas prijepodne primio u audijenciju. Papa je već u više navrata pokazao veliku osjetljivost za dramu trgovine ljudima. Dovoljno je spomenuti prvu poruku Gradu i svijetu na Uskrs 2013. kada je trgovinu ljudima nazvao "najraširenijim ropstvom u ovom dvadeset i prvom stoljeću". Konferencija želi izgraditi djelotvornu mrežu policijskih snaga u cilju suzbijanja trgovine ljudima i djelovanja u suradnji sa Crkvom. Organizatori konferencije žele da dođe do "koordiniranijeg međunarodnog pristupa kako bi se svijet oslobodilo te vrste kriminala".

Prema podacima Međunarodne organizacije rada broj žrtava trgovine ljudima u svijetu procjenjuje se na 2,4 milijuna osoba i kriminalne organizacije od te trgovine godišnje zarade 32 milijardi dolara.

laudato.hr/Radio Vatikan