Papa Franjo primio kraljicu Elizabetu

Papa Franjo, sveta stolica, kraljica elizabeta II, Vatikan, Susret s papom, Anglikanska crkva, nadbiskup Canterburyja Justin Welby
...za »njegovo kraljevsko visočanstvo, princa Georgea od Cambridgea«, sina Kate i Williama, priopćila je Sveta Stolica

Kraljica Elizabeta II., vrhovna poglavaric« Anglikanske crkve doputovala je u četvrtak u Vatikan u kratak posjet papi Franji koji je veoma popularan u njezinoj moharhiji, 32 godine nakon Falklandskog rata između Velike Britanije i njegove domovine Argentine.
Osamdesetsedmogodišnja kraljica i njezin suprug, princ Philip (92) zadržali su se u Rimu tek nekoliko sati.
Nakon dolaska u rimsku zračnu luku Ciampino, kraljicu Elizabetu je oko 13.00 sati po srednjoeuropskome vremenu primio predsjednik Giorgio Napolitano u palači Quirinalu.
Susret s papom upriličen je u radnom uredu pokraj velike dvorane Pavla VI. a ne u papinskoj palači.
Obje strane su željele da »susret bude neslužben i prijateljski«, istaknuo je glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi, dodajući da je ured izabran zbog lakog pristupa.
Papa Franjo je nakon razgovora s kraljicom Elizabetom koji je trajao 17 minuta, predao kraljici globus izrađen od dragog kamena sa srebrnim križem na vrhu, simbol Kristove vlasti nad svijetom, za »njegovo kraljevsko visočanstvo, princa Georgea od Cambridgea«, sina Kate i Williama, priopćila je Sveta Stolica.
Drugi znakovit dar pape Franje bio je preslika papinskog dokumenta iz 1679. kojom se u čitavoj Crkvi uvodi štovanje britanskog sveca, sv. Eduarda priznavatelja, kraljičina dalekog rođaka.
Kraljevski par je podario Papi bioproizvode s njihova imanja - med, pekmez, jaja, jabukovaču i pivo - u velikoj košari, uz bocu jabučnog soka i bocu viskija, čemu se Papa pomalo iznenadio.
Kraljica je stigla u Vatikan s 20 minuta zakašnjenja i ispričala se rekavši da je »imala ugodan objed s predsjednikom« Giorgiom Napolitanom, rekla je u povjerenju.
Susret dvoje poglavara je bio kratak, premda osjetljivih pitanja nije nedostajalo, napose u svezi s društvenim promjenama koje dijele anglikance i katolike i same anglikance međusobno (ređenje žena, istospolne zajednice).
Anglikansku crkvu koja ima 80 milijuna vjernika u 165 zemalja, vodi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, ali je kraljica njezin poglavar, premda nema nikakve stvarne vlasti nad njom.
Zbog prelaska u Katoličku crkvu stotinjak anglikanskih svećenika koji ne prihvaćaju prevelik liberalizam svoje Crkve u moralnim pitanjima (brak, homoseksualnost) 2009. su se zategnuli odnosi dviju crkava.
Ipak, papa Franjo i Justin Welby su u prijateljskim odnosima.
Papa je veoma popularan među Britancima. Kraljica Elizabeta II. došla ga je vidjeti usprkos svojoj visokoj dobi.

Hina