Papa Franjo ponovno oduševljava: Odbija prisustvovati crkvenim koncertima dok god ima onih koji pate

On sam više je puta kazao kako želi 'siromašnu Crkvu za siromašne'.

Papa Franjo u subotu navečer nije se pojavio na koncertu u dvorani Pavla VI. u Vatikanu u povodu Godine vjere. Papin bijeli stolac u sredini dvorane ostao je prazan. I taj prazan bijeli stolac tijekom koncerta na kojem je svirana Deveta simfonija Ludwiga van Beethovena ostat će nekom vrstom simbola Franjina pontifikata. Što se dogodilo? Dvorana je bila prepuna važnih gostiju, političara, gospodarstvenika, diplomata... Radio Vatikan najavljivao je da će se nakon koncerta papa Franjo obratiti prisutnima. U dvorani je sve spremno za početak.

Televizija RAI prenosi. Očekuje se ulazak pape. No, umjesto pape, ušao je nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za evangelizaciju, i prisutnima kazao kako papa Franjo neće doći na koncert zbog 'neodgodiva zaduženja'. Prisutni su odmah pomislili kako se, možda, papa Franjo ne osjeća dobro, ali u dvorani je sjedio mirno njegov osobni liječnik Patrizio Polisca.

Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi, potvrdio je kasnije kako papa Franjo nije došao na koncert jer je imao 'važnija' posla u subotu poslije podne i navečer. Dok se u dvorani najavljivala papina odsutnost, on je na Twitteru objavio:

'Ako smo pronašli smisao života u Isusu, onda ne možemo ostati ravnodušni pred nekim tko pati, pred nekim tko je tužan.'Papa Franjo cijelu je subotu poslije podne i večer ostao u hotelu Santa Marta. Jednostavno nije došao na koncert, nije htio doći na koncert. Kao nadbiskup Buenos Airesa, Bergoglio, premda voli glazbu, nije odlazio na koncerte ili neka mondena događanja. Odlazio je u naselja siromašnih. Očito papa Franjo želi tako živjeti i u Vatikanu.

Navodno je papa izjavio da ne želi doći na koncert jer "nije renesansni princ". On sam više je puta kazao kako želi 'siromašnu Crkvu za siromašne'. U petak je papa primio 108 apostolskih nuncija.

- Popuštanje duhu svijeta vodi u djelovanje u svrhu osobnoga ostvarivanja, a ne poradi slave Božje. To znači popustiti jednoj vrsti ‘buržoazije duha i života' koja potiče na traženje udobnoga i mirnoga života. To bi moglo dovesti i do toga da se sveto poslanje pretvori u smiješno. Snažna je to riječ - smiješno, ali je istinita. Mogli bismo možda dobiti pokoji pljesak, ali isti oni koji izgledaju kao da nam odobravaju, poslije će nas, iza leđa kuditi - upozorio je papa. Možda se iz tih rečenica može razaznati zašto se papa Franjo nije pojavio na koncertu.