Papa Franjo: Papa je čovjek koji se smije, plače, koji mirno spava i ima prijatelje

Ideološke interpretacije, određena mitologija oko pape Franje ne sviđaju mi se. Kada se primjerice kaže da noću izlazi iz Vatikana kako bi beskućnicima davao hranu. Nikad mi to nije palo napamet, rekao je Jorge Bergoglio u intervjuu koji je dao povodom prve godine svog izbora za Papu, 13. ožujka, listu Corriere della Sera.

- Sigmund Freud je rekao, ako se ne varam, svaka je idealizacija zapravo agresija. Opisivati Papu kao vrstu supermana, vrstu zvijezde, vrijeđa me. Papa je čovjek koji se smije, plače, koji mirno spava i ima prijatelje. Normalna osoba, nastavio je.

U tom intervjuu, trećem koji je dao talijanskim dnevnim listovima nakon onog La Repubblici i La Stampi povodom godišnjice ustoličenja, Papa propituje kritike dijela katolika na njegov račun, koji mu zamjeraju da više ne koristi formulaciju "vrijednosti o kojima se ne pregovara".

- Nisam nikad razumio izraz 'vrijednosti o kojima se ne pregovara'. Vrijednosti su vrijednosti i to je sve, naglasio je.

Oko vruće teme koju je Papa otvorio tijekom mise 28. veljače, kada je pozvao vjernike da ne osuđuju razvedene osobe, nego da im pruže potporu, te o pitanju ponovnog crkvenog vjenčanja razvedenih osoba, Papa je rekao da se o tome nastavlja otvorena razmjena mišljenja s kardinalima.

Papa u intervjuu govori o braku kao zajednici muškarca i žene ali je oprezan kada se radi o civilnim zajednicama. Njih prihvaćaju laičke države kako bi regulirale "ekonomski aspekt" ili pomoć kod zdravstvenih pitanja, kaže Papa, te dodaje: "Treba razmotriti različite slučajeve i procijeniti ih u njihovoj različitosti".

Dodao je da je obnovio svoju argentinsku putovnicu jer je istekla, da u Argentinu neće ići prije 2016., da za njom ne osjeća nostalgiju, a da želi posjetiti Svetu Zemlju, Aziju i Afriku.

hina