Papa Franjo otputovao u Brazil: Neće koristiti blindirani papamobil nego otvoreni jeep

Nakon što je helikopterom je stigao u zračnu luku Fiumicino, gdje ga je dočekao šef vlade Enrico Letta, papa Franjo je sam nosio svoju ručnu prtljagu u zrakoplov kojim će putovati u Brazil, najveću katoličku zemlju svijeta.

Papa Franjo ovaj će tjedan provesti u Brazilu, na svom prvom pastoralnom putovanju izvan Italije otkako je u ožujku izabran za rimskoga biskupa. Razlog njegova puta su Svjetski dani mladih koji će se održati u Rio de Janeiru, a Franjo će boravak u najmnogoljudnijoj katoličkoj zajednici na svijetu iskoristiti i za obnovu same Katoličke crkve u Brazilu. U Rio de Janeiro će doputovati u ponedjeljak, a za taj dan predviđen je i sastanak s brazilskom predsjednicom Dilmom Rousseff.

Središnji događaj Franjina posjeta Brazilu trebala bi biti velika misa na otvorenom, zakazana za 28. srpnja u Guaratibi, četvrti Rio de Janeira. Očekuje se dolazak najmanje milijun mladih katolika iz inozemstva, a toj brojci treba pridodati još oko dva milijuna domaćih mladih vjernika.

Papa će i na svom prvom inozemnom putovanju demonstrirati svoju osobnu skromnost i jednostavnost. Neće koristiti blindirani papamobil nego otvoreni jeep kakav koristi i na generalnim audijencijama na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Posjetit će i favelu Manguinhos u Rio de Janeiru. Kroz taj iznimno siromašan i opasan dio Rio de Janeira Franjo namjerava pješačiti i posjetiti najmanje jednu obitelj u njenoj kući prije nego što se obrati tamošnjim vjernicima. Dan prije posjeta Manguinhosu, 24. srpnja, Papa će helikopterom otputovati u državu Sao Paolo i u tamošnje nacionalno marijansko svetiše Gospe od Aparecide. U tom je svetištu prije šest godina Franjo, tada kardinal Jorge Mario Bergoglio, na sastanku latinoameričkih biskupa pozvao Katoličku crkvu da se zaputi prema predgrađima, ne samo u zemljopisnom, nego prije svega u egzistencijalnom smislu.

Iako će Franjo u Brazilu promovirati osobnu skromnost kao vrlinu, ali i brigu za siromašne kao ono što bi trebalo obilježiti njegov pontifikat, njegovo putovanje neće biti jeftino. Procjenjuje se da će organizacijski troškovi iznositi oko 150 milijuna dolara, od čega će oko 60 milijuna dolara troškova pokriti Brazil. Za vrijeme Papina boravka u Rio de Janeiru od 22. do 28. srpnja bit će angažirano oko 30.000 policajaca i vojnika. To će biti najveća policijska operacija u povijesti grada.

Osobni stil pape Franje ne odgovara ljudima zaduženim za njegovu sigurnost, a dodatni razlog za zabrinutost u Brazilu izazvali su prošlomjesečni veliki prosvjedi u Brazilu za vrijeme nogometnog Kupa konfederacija. Tada je više od milijun Brazilaca, njih oko 300.000 u Rio de Janeiru, prosvjedovalo zbog golemih ulaganja u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, umjesto u javne službe, zdravstvo i obrazovanje. Upravo zbog tih prosvjeda brazilsko ministarstvo obrane odlučilo je povećati broj vojnika angažiranih na osiguranju s 8.500 na gotovo 10.300 vojnika.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi izjavio je da je predsjednica Rousseff pozvala čelnike latinoameričkih država u Brazil kako bi odali počast prvom papi s tog kontinenta, ali zasad nije poznato tko je prihvatio poziv.

Za Franju će posjet Brazilu biti i pastoralno iznimno važan. U najvećoj južnoameričkoj državi broj katolika posljednja četiri desetljeća znatno je smanjen. U Brazilu, državi s više od 180 milijuna stanovnika, katolika je oko 123 milijuna. Prije više od četiri desetljeća, 1970. godine, 92 posto stanovnika bili su katolici, danas ih je oko 65 posto. Istodobno protestantske zajednice bilježe snažan porast broja vjernika. Dok su 1970. godine imale jedva pet milijuna vjernika, danas ih imaju oko 42 milijuna.

Papi Franji posjet Brazilu trebao bi biti jedino njegovo putovanje izvan Italije ove godine. Posjet rodnoj Argentini najavljuje se za početak sljedeće godine.

novilist.hr