Papa Franjo: Obećanja dana djeci

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
Riječ Isusova je jaka: Jao svijetu zbog sablazni, naglasio je na početku kateheze Papa osvrčući se na pročitano evanđelje (Mt 8, 7-10). Prije i nego je počela kateheza spomenuo je sablazan u Crkvi: „Želio bih u ime Crkve zamoliti oprost zbog sablazni koje su se dogodile u Rimu, Vatikanu. Molim Vas za oprost."

Ova je kateheza bila posvećena obećanjima koja dajemo djeci. Pri tom je Sveti Otac naglasio kako ne misli na obećanja koja dajemo tu i tamo tokom dana kako bismo ih oraspoložili, potaknuli da budu dobri, kako bi ih privolili da se uključe u nastavu...

„Govorim o najvažnijim obećanjima, onim odlučujućima za njihova životna očekivanja, za njihovo povjerenje prema bližnjima, kao i njihovu sposobnost da Božje ime shvate kao blagoslov. To su obećanja koja im dajemo", pojasnio je Papa.

„Mi odrasli spremni smo govoriti o djeci kao 'životnom obećanju'", primijetio je papa Franjo podsjećajući na česte izreke kako su djeca su budućnost, „naša budućnost". „Pitanje koje bismo trebali najčešće sebi postaviti jest ovo: Koliko smo vjerni obećanjima koja dajemo djeci, čineći da uđu u naš svijet? Što im obećajemo?", pitao je Papa.

„Prihvaćanje i njega, bliskost i pažnja, povjerenje i nada, isto su tako važna obećanja, koja se sva mogu sažeti u samo jedno obećanje: ljubav", naglasio je Sveti Otac dodajući: „Ovo je najispravniji način da se prihvati ljudsko stvorenje koje dolazi na svijet, i svi to činimo, čak i prije no što smo toga svjesni."

Papa je dodatno naglasio kako je „to je obećanje koje muž i žena daju svakom djetetu: od trenutka kada je začeto u mislima. Djeca na svijet dolaze očekujući 'potvrdu' tog obećanja: očekuju ga u potpunosti, s povjerenjem, nezaštićeni."

„Kada se dogodi suprotno, djeca su povrijeđena nepodnošljivim 'skandalom', utoliko teže, ukoliko nemaju načina to shvatiti", rekao je rimski biskup.

„Bog od prvoga trenutka bdije nad ovim obećanjem. Sjetite se što je rekao Isus? Anđeli djece odražavaju Božji pogled i Bog djecu nikada ne gubi iz vida (Mt 18:10)", podsjetio je papa Franjo ističući: „Jao onima koji iznevjere njihovo povjerenje; jao njima! Njihovo potpuno povjerenje u naše obećanje, obvezuje nas od prvog trenutka, i sudi nas."

Sveti je Otac dodao još nešto: „Njihovo spontano povjerenje u Boga nikada ne bi smjelo biti povrijeđeno, pogotovo kad se to dogodi zbog određene pretpostavke (više ili manje nesvjesne) da smo na Njegovu mjestu." Papinim riječima: „Nježan i tajanstven odnos između Boga i dječje duše ne bi se nikada smio povrijediti. Dijete je od rođenja sposobno i spremno osjetiti Božju ljubav, osjeća da postoji Bog koji voli djecu."

„Djeca, tek rođena, započinju primati na dar, uz hranu i skrb, potvrdu duhovnih kvaliteta ljubavi. Djela ljubavi sad prolaze kroz dar nadijevanja osobnog imena, razmjene jezika, namjernih pogleda, sjaja osmijeha. Tako djeca uče da ljepota veze među ljudima cilja na našu dušu, traži našu slobodu, prihvaća različitost drugoga, priznaje ga i poštuje kao sugovornika", poručio je Papa.

Postoji i drugo obećanje: „Mi, tata i mama - ti se dajemo, i to kako bismo te darovali tebi samom! A ovo je ljubav: donositi iskru Božje ljubavi!"

„Očevi i majke, vi ste instrument Božje ljubavi i to je jako lijepo", poručio je Papa.

„Samo ako gledamo djecu Isusovim očima, možemo istinski razumjeti u kojem smislu, braneći obitelj, štitimo čovječanstvo! Dječje gledanje je gledište Sina Božjega. Sama Crkva, u krštenju, djeci daje velika obećanja kojima obvezuje i roditelje i kršćansku zajednicu", zaključio je katehezu Sveti Otac.

Podsjetio je još: „Sveta Isusova Majka - po kojoj je Sin Božji došao k nama, voljen i rođen kao dijete - čini da Crkva slijedi put njezinoga majčinstva i vjere. I Sveti Josip - čovjek pravedan, koji ju je prihvatio i zaštitio obećanje Božje hrabro časteći Božji blagoslov i obećanje - neka nas učini dostojnima ugostiti Isusa u svakom djetetu kojega Bog šalje na zemlju."

Papa je na kraju audijencije uputio i apel povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva sljedeće subote: „Trudimo se eliminirati siromaštvo i diskriminaciju. Važno je svima osigurati temeljna prava. Svi bismo se trebali ponašati tako kako bi ljubav Kristova došla svoj braći i sestrama."