Papa Franjo na misi u Peruu osudio bijedu velikih gradova

Papa Franjo na misi u Peruu osudio bijedu velikih gradova
Papa Franjo osudio je u nedjelju bijedu i ravnodušnost u velikim gradovima, na misi u Peruu kojom je završio jednotjednu turneju po Latinskoj Americi.

Na misi pred 1,3 milijun vjernika u zračnoj bazi u Limi Papa je rekao kako postoje brojna predgrađa velikih gradova u kojima ljudi nemaju potrebne uvjete za dostojan život.

"Bolno je zaključiti da često u tim urbanim slamovima ima puno djece i mladih", a oni su lica budućnosti, kazao je Sveti Otac.

On je pozvao katolike da se bore protiv "globalizacije ravnodušnosti" i da pomognu marginaliziranim ljudima koji žive "uz ceste i na rubovima naših gradova".

Za Papu gradovi su "mjesto ravnodušnosti koji nas pretvaraju u anonimne osobe gluhe za druge, koji od nas čine bezlične osobe neosjetljivih srca".

"Neka poniženje bude prevladano putem bratstva, nepravda pobijeđena solidarnošću a nasilje neka utihne pomoću oružja mira", rekao je u homiliji.

Neki od vjernika čekali su i 24 sata kako bi čuli Papu na posljednjem događaju prije nego odleti natrag u Vatikan. Prije mise, Papa je peruanskim biskupima poručio da je politika u toj zemlji bolesna, osuđujući još jednom korupciju u Latinskoj Americi, poglavito u Peruu.

"Što se to događa u Peruu? Čim netko napusti dužnost predsjednika, ide u zatvor?", upitao je.

To je već drugi puta da je Papa u Peruu osudio korupciju nakon što je u petak u Limi pozvao na borbu protiv virusa korupcije.

Papa je u nedjelju završio sedmodnevnu turneju po Latinskoj Americi tijekom koje je posjetio Čile i Peru. Za razliku od Perua gdje mu je priređena srdačna dobrodošlica, s manje entuzijazma bio je primljen u Čileu, pogođenom skandalima sa seksualnim zlostavljanjem koje su činili svećenici.