Papa Franjo izrazio zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku

Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, zabrinutost, Bliski istok

Obraćajući se ambasadorima akreditiranim pri Svetoj stolici, papa Franjo je osudio “veo šutnje” među svjetskim čelnicima prema dugotrajnom ratu u Siriji, humanitarnoj krizi u Jemenu i intenziviranju sukoba u Libiji, u svom globalnom navođenju regija koje su predmetom brige za Katoličku crkvu.

Vatikanski službenici i kršćanski čelnici u Iraku izrazili su zabrinutost zbog zračnog udara prošlog petka u Iraku u kome je ubijen zapovjednik moćnih Quds snaga Iranske Revolucionarne garde, general Qassem Soleimani, i zbog njegovog značaja za ionako ugrožene iračke kršćanske manjine.

Papa Franjo se ponadao da će otputovati u Irak ove godine kako bi se sastao s vjernicima koji su pretrpjeli višegodišnje napade i progone ISIL-a.

Nikakve njegove posjete nije, međutim, potvrđena i još je nejasno koliko bi pojačana nestabilnost u Iraku mogla uticati na ove planove Vatikana. Papa je, međutim, jasno stavio do znanja da su američki zračni udar i iranski odgovor zabrinjavajući za nemirnu regiju.

Posebno uznemirujući su signali koji dolaze iz kompletne regije nakon povišenih napetosti između Irana i Sjedinjenih Država, koji iznad svega dovode u rizik proces postepene obnove Iraka i pripremaju teren za širi sukob koji svi mi želimo izbjeći, poručio je Franjo ambasadorima u freskama ukrašenoj dvorani Sala Regia.

Stoga ponavljam apel svim zainteresiranim stranama da izbjegnu eskalaciju sukoba i da održe u životu plamen dijaloga i suzdržanost, poštujući u potpunosti međunarodno pravo, izjavio je papa Franjo.