Papa Franjo ekskomunicirao svećenika koji je podržavao gay brakove

...i liberalnim katolicima koji su nedavni razgovor s papom Franjom objavljen u isusovačkim magazinima doživjeli kao pravu "prekretnicu" u povijesti Katoličke crkve. Isti taj Papa za kojega takvi komentatori tvrde kako će, pa skoro, ubrzo promijeniti katolički nauk o homoseksualcima, u svibnju je ekskomunicirao svećenika Grega Reynoldsa iz Melbournea jer je ovaj davao otvorenu potporu homoseksualnim brakovima i zaređenju žena.

Kako piše australski The Age, Reyndols je ekskomuniciran u svibnju ove godine (a vijest o tome objavljena je prekjučer), a dokument o toj odluci došao je izravno iz Vatikana, čak niti na zahtjev lokalnog biskupa, nego su ga nadležna tijela Svete Stolice sama izdala. Naravno, takvu odluku bi bilo nemoguće donijeti bez Papina znanja, što jednostavno znači da za Franju nema dilema - svećenik koji uči ono što je suprotno od katoličke doktrine, mora biti kažnjen kako bi promislio svoja djela i eventulano se pokajao i vratio u Crkvu, što i jest smisao ove kazne ekskomunikacije. Reyndols nije hto odustati od svojih stavova i očito je da Crkvi nije preostalo ništa drugo nego da ga kazni.

To da se, eto, papa Franjo ponaša kao katolik, to će začuditi liberalne komentatore koji su ovih dana ispisali gomile kartica teksta o pravoj "revoluciji" koju je Papa donio svojim izjavama, poput one da "Crkva ne može govoriti samo o gayevima i abortusu". To što Papa cijelo to vrijeme, na jedan pristupačan i karakterističan način, samo ponavlja sve ono što Crkva uči oduvijek i to što poziva na preispitivanje katolika o načinu na koji naviještaju Radosnu Vijest u današnjem svijetu, njih ne zanima, a niti spriječava da njegove misli vade iz konteksta i koriste ih za svoje političke agende.

A Franjo je lijepo rekao u razgovoru - u odnosu prema grešniku Crkva može napraviti dvije pogreške. Biti prema njemu preoštra, osuđivačka, ili preblaga, zanemariti zlo koje grijeh donosi u njegov život. Papa nije hito zanemariti zlo koje je grijeh neposlušnosti i krivog nauka donio u poslanje Grega Reyndolsa. Bit će zanimljivo vidjeti kako će tu strogost u ljubavi protumačiti liberalni komentatori.

Bitno.net