Papa emeritus nazočit će otvaranju Svetih vrata

Papa Benedikt, Zagreb, Papa Benedikt, Božić, Papa, PAPA BENEDIKT XVI

Posljednjih je nekoliko tjedana Sveti Otac Franjo više puta citirao Papu u miru na temu odnosa između milosrđa i istine.

- Crkva pozvana živjeti svoje poslanje u istini i da se ne mijenja prema prolaznim modama ili prevladavajućim mišljenjima. Istina štiti čovjeka i čovječanstvo od napasti autoreferencijalnosti i od preokretanja plodne ljubavi u sterilni egoizam, vjernog zajedništva u privremene sveze - podsjetio je na početku Sinode o obtelji.

Stoga je naveo misao pape Benedikta XVI. iz Caritas in veritate:

- Bez istine, ljubav upada u sentimentalizam. Ljubav postaje prazna ljuska koju se može arbitrarno ispuniti. To je fatalni rizik za ljubav u kulturi bez istine - citirao je Sveti Otac.

Na zaključku Sinode opet naveo je još nekoliko riječi Pape emeritusa.

- Milosrđe je zapravo središnja jezgra evanđeoske poruke, ono je samo Božje ime... Sve što Crkva govori i čini, očituje milosrđe koje Bog gaji prema čovjeku. Kad Crkva mora istaknuti neprepoznatu istinu ili izdano dobro, to uvijek čini potaknuta milosrdnom ljubavlju, kako bi ljudi imali život u obilju.

Ovo je treći izvanredni jubilej u povijesti Crkve, a papa Franjo u njegovo je središte stavio Božje milosrđe kako bi Crkva mogla još više očitovati svoje poslanje - biti svjedokinja milosrđa.

laudato.hr