Papa će Stepinca proglasiti svecem, osniva se odbor za organizaciju posjeta

Papa Benedikt
...vijest je koja se u petak mogla čuti u crkvenim krugovima, nakon što su čelni ljudi države i Crkve na Pantovčaku službeno potvrdili da će Sveti Otac u prvoj polovini 2011. godine napokon stići u Hrvatsku.

Hoće li se to doista dogoditi, zasad nema službenih informacija. Predsjednik države Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić u petak su samo izvijestili da je Papa pismeno potvrdio da prihvaća poziv našoj zemlji. Bit će to četvrti posjet jednoga Petrova nasljednika samostalnoj Hrvatskoj, nakon što je prethodnik Benedikta XVI., papa Ivan Pavao II., to učinio tri puta, 1994., 1998. i 2003. godine.

Iako bez točnoga datuma, najavljeno je da će Papa ovaj put posjetiti samo Zagreb, u kojemu će se zadržati jedan vikend. - Sveti Otac pisao nam je kako će tom prigodom rado hodočastiti na grob blaženog Alojzija Stepinca i ondje se pomoliti - kazao je kardinal Bozanić.
Koliko će posjet biti u znaku blaženog Stepinca, potvrđuje i to što Papa u Zagreb stiže u povodu pedesete godišnjice njegove smrti. Uz to, središnja tema dolaska bit će obitelj, budući da je iduća godina proglašena Godinom obitelji. Dok se kalkulira o mogućem datumu Papina dolaska, iz visokih crkvenih krugova doznajemo kako Vatikan ne želi da se posjet Svetog Oca na bilo koji način povezuje s izborima.

Prema našim informacijama, Benedikt XVI. konačan će termin dolaska objaviti naknadno, nakon što aktualna vlast utvrdi kad će provesti parlamentarne izbore. Zbog toga će se i Nacionalni dan obitelji, koji se trebao slaviti 15. svibnja 2011., održati na dan koji Papa odredi za posjet Hrvatskoj. Kardinala Alojzija Stepinca blaženim je proglasio Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 1998. godine.

Kanonizaciju ne isključuje ni naš ugledni teolog prof. dr. Adalbert Rebić:
- Moguće je, iako su to zasad samo nagađanja. Pričekat ćemo i vidjeti što će sve biti sadržaj posjeta - kaže prof. Rebić.

U povodu Papina pohoda osnovat će se zajedničko povjerenstvo predstavnika Ureda predsjednika RH, Vlade i Katoličke crkve. Pojedinosti dolaska utvrdit će Vatikan u dogovoru s mjesnim vlastima i Crkvom.

- Nakon posjeta Vatikanu rekao sam koliko je važno da Hrvatska ima potporu Vatikana, ne samo na putu u Europsku uniju, nego i potporu reformama te regionalnoj politici, politici pomirbe i suradnje - kazao je o tom posjetu predsjednik Josipović.

Troškovi posjeta oko šest milijuna eura
Papa najvjerojatnije neće pohoditi druga mjesta osim Zagreba, a iako se procjenjuje da bi njegov dolazak Hrvatsku mogao stajati između četiri i šest milijuna eura, o točnom iznosu zasad se ne može govoriti.
- Pretpostavljam da mjesna crkva neće ići za tim da posjet bude preskup, niti će se država i Crkva razbacivati. Uostalom, ni Papi nije stalo do toga - kaže prof. dr. Rebić.
Drugi put u Hrvatskoj
Papa Ratzinger ne dolazi prvi put u samostalnu Hrvatsku. Ovdje je boravio još 2001. godine, tada u svojstvu pročelnika Kongregacije za nauk vjere, gostujući na znanstvenom simpoziju u povodu dvadesete godišnjice smrti kardinala Franje Šepera.

Kosor: Osniva se odbor za organizaciju
Premijerka Jadranka Kosor najavila je kako se kreće u osnivanje državnog odbora za organizaciju dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, tijekom prve polovice sljedeće godine.

Najavila je to tijekom polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod Zida boli i središnjeg križa, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju.

Kosor je izjavila kako je potpora Svete Stolice Hrvatskoj izuzetno važna i prisutna već duže vrijeme. Od trenutka osamostaljenja do početka ove godine kada je Papa osobno podržao sporazum Pahor-Kosor o rješavanju graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske.

izvor: slobodna dalmacija