Papa Benedikt XVI. povukao svoje ime s knjige koja je podijelila Vatikan

Papa

Umirovljeni papa Benedikt XVI. prekinuo je 48-satni metež u Vatikanu zatraživši da se njegovo ime i potpis povuku sa sporne knjige koja uskoro izlazi, a protumačena je kao pokušaj utjecaja na papu Franju u vezi sa svećeničkim celibatom.

"Mogu potvrditi da sam jutros, po naputku Pape emeritusa, zatražio od kardinala Roberta Saraha", glavnog autora knjige, "da stupi u kontakt s nakladnicima i zamoli ih da ime Benedikta XVI. uklone iz knjige", rekao je mons. Georg Gaenswein, dugogodišnji osobni tajnik Nijemca Josepha Ratzingera.

Na koricama knjige pod nazivom Iz dubine naših srdaca, koja u srijedu izlazi u Francuskoj, fotografije su Benedikta XVI. i kardinala Saraha, što upućuje na zaključak da su njih dvojica autori.

Francuski dnevnik Le Figaro u nedjelju je objavio izvatke iz te knjige za koju je rekao da je nastala u suradnji dvojice visokih prelata.

Knjigu su neki protumačili kao izazov konzervativnog krila Katoličke crkve upućen papi Franji u vezi s pitanjem celibata, koje je ujedno društveno i vjersko.

Benedikt XVI. u knjizi navodno kaže da je istupio jer nije "mogao šutjeti" ("Silere non possum!").

U knjizi se od svekolike Crkve traži da ne dopusti da padne pod "utjecaj lošeg pokroviteljstva, teatralnih uprizorenja, sotonskih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi okrnjiti svećenički celibat".

Joseph Ratzinger ne traži samo da se povuče njegovo ime kao koautora nego i da njegov potpis više ne bude u predgovoru i u pogovoru knjige, dodao je mons. Gaenswein.

"Papa u miru je znao da kardinal piše knjigu pa mu je poslao svoje bilješke o svećeništvu dopustivši mu da ih iskoristi po svome nahođenju. No nije dao odobrenje ni za kakvo pisanje knjige s dvostrukim potpisom niti je vidio i odobrio izgled korica", rekao je njemački nadbiskup koji je dugi niz godina uz Benedikta XVI.

Riječ je o nesporazumu koji ne dovodi u pitanje iskrene namjere kardinala Saraha", zaključio je mons. Gaenswein.