Papa Benedikt XVI. odstupa s dužnosti

Benedikt VXI. od 28. veljače neće više biti poglavar Katoličke crkve.

Papa se povlači zbog zdravstvenih razloga. Detalji nisu objavljeni. On je četvrti papa koji je 'podnio ostavku'. Zadnji je to učinio papa Grgur XII. 1415. godine.

Puljić: Razumijemo papin gest, jer je služba papinstva veoma zahtjevna

Odreknuće Svetog oca papinske službe za sve nas je iznenađenje. Žao nam je što je došlo do ove geste, ali razumijemo jer je služba papinstva veoma zahtjevna i nije lako slijediti taj ritam života - prokomentirao je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić najavu povlačenja pape Benedikta XVI s dužnosti.

On je na konferenciji za novinare kazao da papa Benedikt XVI sad ima 85 godina i svjestan je toga. Kao Nijemac koji je naučio na određeni ritam, želi poštivati mogućnost ostvarenja tog ritma.

- Zato je po savjesti, kako je i rekao, napravio odreknuće. To moramo poštivati. Moramo Bogu biti zahvalni za doba koje je on vodio katoličku crkvu. On je stvari obavljao savršeno i precizno, a kad je osjetio da mu ponestaje snage smatrao je, da je po savjesti, dužan napraviti odreknuće - kazao je.

Dodao je da "crkva postojano ide dalje sa jasnim postavkama".

Kardinal Puljić kaže da bi, vrlo brzo, možda čak i prije isteka roka najavljenog za papin odlazak s dužnosti, mogle biti konzultacije.

- Očekujemo poruku iz Rima. Za 22. i 23. veljače najavljen je, ionako, susret jednog broja kardinala u Rimu. Vrlo lako se može desiti da već tad budu neki dogovori, ali prije nego istekne odreknuće neće biti konkretnih poteza - kazao je kardinal Puljić.

On je kazao da je danas, na redovnom konzistoriju s kardinalima, Sveti otac objavio svoju odluku odreknuća koju je jučer napisao i potpisao.

Prema crkvenom pravu, Sveta stolica se upražnjuje smrću pape ili odreknućem, „jer papa ne može dati ostavku, nema kome dati ostavku, nego odreknuće".

Papa Benedikt XVI izabran je 19. travnja 2005. godine kao 265. papa. On je najavio odreknuće za 28. veljače, od kada će biti upražnjena papinska stolica. Nakon toga, slijedi proces sazivanja konzistorija (kardinalska konferencija), potom se određuje datum konklava (vijeće kardinala koje se sastaje radi izbora pape).

hrt.hr/Fena