Papa Benedikt: Božićno je drvce znak Kristova svjetla

Papa Benedikt, Zagreb, Papa Benedikt, Božić, Papa, PAPA BENEDIKT XVI
...ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći na prijepodnevnoj audijenciji članovima izaslanstva talijanske općine iz koje dolazi ovogodišnje božićno drvo, postavljeno na Trgu svetoga Petra. Kad je god čovjek želio u svijetu ugasiti svjetlo upaljeno Isusovim rođenjem, ishodio je tamu puna užasa. Imajući u vidiku popodnevno osvjetljavanje božićne jelke, oko 18 sati i 30 minuta, Papa je izaslanstvu govorio o svjetlu i tami. Svjetlo dolazi od Boga koji je postao čovjekom da rasprši tamu, a tama je ljudsko djelo; otkada se u raznim razdobljima nastojalo ugasiti Božje svjetlo radi izazivanja prividnih i varljivih bljesaka nastupila su vremena obilježena tragičnim nasiljima nad čovjekom - kazao je Sveti Otac.

To se uvijek dogodi - nastavio je Papa - kada se sa stranica povijesti želi izbrisati Božje ime, a ishod je toga povlačenje krivudavih crta na kojima najbolje i najplemenitije riječi gube svoje pravo značenje. Mislimo na izraze poput slobode, općega dobra, pravednosti: ako nisu ukorijenjeni u Bogu i njegovoj ljubavi, u Bogu koji je objavio svoje lice u Isusu Kristu, te stvarnosti ostaju u samovolji ljudskih interesa, gubeći poveznicu sa zahtjevima istine i građanske odgovornosti - ustvrdio je Benedikt XVI.

Naprotiv, - rekao je Sveti Otac izaslanstvu male općine, koja ima malo više od tristo duša - nitko nije uspio zatrti povijest svjetla ljubavi koja je krenula prije dvije tisuće godina u Betlehemu. Ta uzvišena svjetlost, čiji je znak i spomen božićno drvo, ne samo da nije tijekom stoljeća i tisućljeća izgubila svoju jačinu, nego nastavlja sjati nad nama i prosvjetljavati čovjeka koji živi u svijetu, naročito kada nam je proći kroz nesigurnosti i teškoće - ustvrdio je Papa.

Zahvaljujući na poklonu jelke, visoke 24 metra, koja će nakon božićnog vremena biti darovana u dobrotvorne svrhe, Papa je izaslanstvu na čelu s biskupom grada Izernia rekao da je dar očitovanje vjere i pobožnosti moliškog naroda. Dužnost je svakoga od vas i vaših zemljaka trajno crpiti iz toga bogatstva i povećavati ga na tragu provjerene i plodne vjernosti kršćanstvu radi sučeljavanja s novim društvenim i današnjim kulturološkim izazovima - zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan