Odricanje u korizmi za naše i dobro drugih

korizma, Uskrs

Hrvati u BiH današnjim danom započeli su pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, pobjedu života nad smrću, kada je Isus Krist smrću na križu spasio i otkupio svijet.

Znak križa

Današnjim danom, Čistom srijedom ili Pepelnicom, počela je korizma. Ne računajući nedjelje, slavi se 40 dana. Današnji dan je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. U mnogim crkvama obavit će se i čin posipanja pepelom po glavi ili stavljanja pepela na čelo u znaku križa. U srednjem vijeku, zbog naglašavanja ništavnosti i prolaznosti zemaljskog života, pepeljanje su pratile riječi: "Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti". "Smisao obreda pepeljanja na Čistu srijedu ili Pepelnicu, kako je Čista srijeda nazvana po obredu koji kršćani u toj prigodi vrše, nalazi se u teološko-duhovnom značenju korizmenoga liturgijskog vremena koje započinje upravo Čistom srijedom ili Pepelnicom. Korizmeno liturgijsko vrijeme jest vrijeme pokore i vrijeme obraćenja, tj. intenzivnijega življenja svoga odnosa prema Bogu, a iskazuje se u korizmenim pokorničkim djelima - postu, molitvi i dobrim djelima te u nastojanju da čovjek ovlada, pročisti i usmjeri svoj život prema Bogu boreći se protiv svega onoga što ga na tom putu sprječava, bilo da je riječ o neurednim sklonostima duše i tijela ili svijeta, ili đavla", riječi su fra Branka Lovrića. Pepeo koji se koristi na današnji dan dobiva se spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene na prošlu Cvjetnicu.

Odricanje za dobro drugih

Fra Mate Bašić govoreći o korizmi na Hrvatskom katoličkom radiju kazao je kako se korizma danas ateizirala. - Korizma ne smije biti odricanje bez Boga jer korizme bez Boga nema, On je inicijator toga. Odricanje je postalo nešto kao ja mogu, ja ću uspjeti, imam snagu..., a opet, što imam, a da nisam to primio od Boga, pa i tu moć da se mogu odricati, ona je datna od Boga i tako treba živjeti u korizmi - kazao je fra Mate Bašić. Istaknuo je kako odricanje treba biti vidljivo u zajedništvu, na dobro drugoga.

- Božja volja uvijek je okrenuta prema drugome, ona je nesebična, uvijek je bezuvjetna i takav pristup i mi moramo imati. Jer kad smo mi samo konzumenti toga, onda se stavljamo na razinu predmeta i gubi se pravi, iskreni smisao. Zato i liturgija Crkve u korizmi ima jasno napisano: "Ti tjelesnim postom suzbijaš naše zle sklonosti, uzdižeš dušu, daješ snagu i pobjedu". Bog mora biti na početku jer sve smo od Boga primili - riječi su fra Mate Bašića. U kontekstu toga treba živjeti u korizmenom, ali i svim drugim vremenima.

Vecernji.ba