Neobična inicijativa: Za sat parkinga 10 'Zdravo Marija', za 5 sati cijela Krunica!

Neobična inicijativa: Za sat parkinga 10 'Zdravo Marija', za 5 sati cijela Krunica!

Don Vincenzo De Mario, župnik u župi Madonna del Passo u Avezzanu, u talijanskoj pokrajini Abruzzu čiji je glavni grad Akvila, nedostatak prostora za ostavljanje limenih ljubimaca iskoristio je kako bi ljude ponovno zainteresirao za molitvu.

„Izumio“ je poseban mjerač parkiranja i još neobičniju tarifu. Tako ako netko želi ostaviti svoj automobil sat vremena u blizini crkve u kojoj je on župnik za to mu neće trebati niti kovanice, ni novčanice, kao ni aplikacija ili kreditne kartice.

Za 60 minuta parkiranja dovoljno je izmoliti 10 Zdravo Marija. Oni koji se planiraju zadržati dva sata „dužni“ su 20 Zdravo Marija, a oni koji bi ostali tu pet ili više sati to će morati „platiti“ jednom krunicom.

Također, postoji i „popust“ za one koji se zadržavaju do 15 minuta jer oni trebaju izmoliti po: Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu. Najbolje od svega je što nema „pauka“ koji bi odnijeli automobil te se sve svodi na poštenje korisnika.

„Gospodin i Gospa će kontrolirati“, navodi don Vincenzo te objašnjava da je na tu ideju došao kako bi ljude ponovno zainteresirao za Crkvu, vjeru i molitvu. „To je ideja koja treba igrati na simpatije kako bi se olakšalo i povećalo prisustvo vjernika u župi“, objašnjava župnik te dodaje: „Znak sam stavio prije nekoliko dana stoga je teško reći kakva će biti reakcija ljudi, ali iz poruka koje dobivam čini mi se da je duh shvaćen. Recimo da bih bio zadovoljan i s jednom Zdravo Marijom po automobilu.

“ Don Vincenzo ističe kako je ova neobična inicijativa upućena svima: onima koji mole da ustraju, onima koji ne mole može biti poticaj. Naglašava da ga je na ovu ideju potaknulo slabo sudjelovanje vjernika u životu župe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Roditelji više ne odgajaju djecu na dolazak tako da ih je teško vidjeti poslije krizme“, i zaključuje: „Ovi projekti su način kako pomoći ljudima tražiti smisao u svom životu. Središnji problem je traganje za vjerom, za nečim što vas motivira, mijenja i daje bit.“

Dobit od ove vrste parkiranja trebali bi imati isključivo korisnici. Stoga ostaje nada da će ova simpatična inicijativa potaknuti što veći broj vjernika na aktivniji život u župnoj zajednici, ali na redovitu molitvu, prenosi Nedjelja.ba.