Na završnoj misi papa pred tri milijuna vjernika

...te najavio da će idući susret s mladima 2016. biti u Krakovu u Poljskoj.

'Dragi mladi, idući Svjetski dan mladih, bit će 2016. u Krakovu u Poljskoj', najavio j Franjo po zatvršetku mise na 28. SDM u Rio de Janeirou.

Izbor Krakova u spomen je na poljskoga papu Ivana Pavla II. koji je bio iz te regije.

Papa je pozvao mlade katolike da 'bez straha' naviještaju svoju vjeru sve do 'periferija' svijeta, svima bez razlike, istaknuvši da je 'Evanđelje namijenjeno svima' a ne samo 'najotvorenijima'.

Govoreći pred više od tri milijuna vjernika, uglavnom mladih iz Brazila i Latinske Amerike, Papa je opetovao: 'Nema granica ni međa: Isus nas šalje svima. Ne samo onima koji su mu bliži i koji su otvoreniji'.

Hodočasnici su tijekom mise nosili golem transparent s fotografijom pape Franje koji je u 76. godini pokazao nevjerojatnu energiju tijekom boravka u Riju, pridobivši simpatije mladih svojom srdačnošću i iskrenošću.

Na misi su sudjelovali brazilska predsjednica Dilma Rousseff, argentinska predsjednica Cristina Kirchner i bolivijski predsjednik Evo Morales.

'Evanđelje je namijenjeno svima a ne samo nekima. Ne bojte se poći i nositi Krista posvuda, sve do egzistencijalnih periferija, pa i onima koji se čine udaljeniji i ravnodušniji. Gospodin treba svakoga, on želi da svi osjete toplinu njegova milosrđa', poručio je papa koji je milosrđe istaknuo kao ključnu riječ svog pontifikata.

Dvadeset osmi Svjetski dan mladih održao se pod geslom 'Pođite i učinite mojim učenicima sve narode' uzetim iz Evanđelja a tema su mu bile misije.

'Crkva vas treba, treba vaše oduševljenje, stvaralački duh i radost kojima se odlikujete', dodao je Papa, na završetku svog prvog putovanja u inozemstvo tijekom pontifikata.

Nakon susreta s latinskoameričkim biskupima tijekom poslijepodneva, Sveti Otac treba poletjeti u Rim.