Na otvaranju Ferhadije nazočio veliki broj predstavnika vjerskih i međunarodnih dužnosnika

Ferhadija, Ferhat pašina džamija, Banja luka
Na dan 23. obljetnice od rušenja najpoznatije banjalučke džamije, danas 7.svibnja uz nazočnost visokih dužnosnika BiH te visokih gostiju iz susjednih zemalja, predstavnika međunarodne zajednice, brojnih muslimanskih vjernika te poštovatelja njihove tradicije i privrženika jedinstvene i multikulturalne BiH svečano je otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija poznatija kao Ferhadija.

Ferhat pašina džamija izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu. Ime njezina graditelja nije poznato, ali se pretpostavlja da je, poput graditelja mostarskoga Starog mosta Hajrudina, bio učenik velikoga otomanskog graditelja Sinana. U kulturnu baštinu BiH uvrštena je 1950. godine, a potom i na popis svjetske baštine UNESCO-a. U noći Đurđevdana, sa 6. na 7. svibnja 1993. godine, minirana je zajedno s džamijom Arnaudijom, udaljenom tek nekoliko stotina metara. Minaret je izdržao eksploziju, ali su oba džamijska kompleksa u sljedećim danima izbrisani s lica zemlje, na njihovu mjestu napravljena parkirališta, a ostaci srušenih hramova odvezeni na smetlište. U Banjoj Luci su u ratu porušene sve džamije, njih 16, zajedno s povijesnom sahat-kulom.Jefrem , episkop banjalučki, čestitao je otvaranje Ferhadije i stavljanje iste na molitvene upotrebe vjernika Islamske zajednice.

"Poznata nam je radost koja ispunjava duše i srce vjernika kod obnove starih i gradnje novih vjerskih objekata. Ona utemeljuje čovjeka u njegovoj vjernosti prema Bogu. Bogomolja je mjesto gdje vjernik iznova sabira snagu za nošenje životnog bremena. U molitvenom zanosu vjernik vaja sve najljepše osjećaje svoga bića. Vjeru, ljubav, nadu strpljenje uspostavlja svoj odnos prema Bogu i bližnjem, svakom čovjeku bez obzira na sve različitosti među ljudima", poručio je banjalučki episkop.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH obratio se prisutnima na svečanoj ceremoniji povodom otvaranja Ferhadije u Banjaluci, gdje je poželio da više nikada ne prisustvujemo izgradnji srušenih objekata, nego da gradimo nove.

Davutoglu: Neka nikad ne utihne glas sa džamije Ferhadije.

"Neka Bog ne dozvoli ponovno proživljavanje boli iz devedesetih godina, neka nikada ne utihne glas ezana sa džamije Ferhadije u Banjaluci, rekao je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

"Kao i sve crkve, pravoslavna i katolička, i islamski objekti su dio identiteta Banjaluke", rekao je Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke.