Na duhovnoj obnovi u Visokom sudjelovali hodočasnici iz Ljubuškog, Čapljine i Neuma

duhovna obnova, visoko, došašće, hodočasnici

U Franjevačkom duhovno-pastoralnom centru u Visokom, od 13. do 15. prosinca održana je duhovna obnova na temu "Došašće – Kristov dolazak".

Na trodnevnoj duhovnoj obnovi uoči Božića, sudjelovalo je 25 hodočasnika, uglavnom iz Ljubuškog, Čapljine i Neuma.

Predvoditelj duhovne obnove fra Josip Ikić kroz tri dana govorio je o Kristovom dolasku u tijelu (Božić), u sudu i slavi (na koncu povijesti) te susretu s Isusom u svakodnevici, koji se događa kroz čitanje i razmatranje Svetoga pisma, sakramentalni život i različite susrete, prenosi bosnasrebrena.ba.

Bila je ovo ukupno 30. duhovna obnova održana u visočkom samostanu Sv. Bonaventure kroz posljednje tri godine za hodočasnike iz različitih krajeva BiH i Hrvatske.

Vođeni potrebama vjernika u današnjem užurbanom svijetu, franjevci su se stoga i odlučili osnovati Duhovno-pastoralni centar koji će služiti za razgovor, ispovijed, molitvu, euharistijska slavlja, duhovnu obnovu i druge duhovne sadržaje potrebne vjernicima, s naglaskom na franjevačkoj duhovnosti i „pastoralu uha”.

Tako je ove jeseni Centar počeo javno djelovati, a njegovi voditelji fra Josip Ikić i fra Marinko Štrbac, osim dogovorenih termina, također su na raspolaganju vjernicima za duhovni razgovor, ispovijed i blagoslov svakog utorka, srijede i četvrtka od 9.30h do 13.30h.

U Centru se nude duhovne obnove skupinama i osobama s raznim životnim poteškoćama, braniteljima, ovisnicima, obiteljima u krizi, mladima koji se nalaze pred životnim izazovima, neoženjenima i neudatima, gospodarstvenicima, političarima, zdravstvenim djelatnicima, obiteljima...

Kroz ove programe želi se pomoći sudionicima: - da susretnu Isusa u sakramentima pomirenja, euharistije i bolesničkog pomazanja, - da u pojedinačnom razgovoru s duhovnikom uvide Božju volju u svom životu, - da ojačaju svijest o važnosti molitve i sakramenata u svakodnevnici, - da preko Biblije, Katekizma Katoličke Crkve i Franjevačkih spisa prodube svoje znanje o vjeri i moralu, - da kroz katehezu i susrete prodube zajedništvo s Bogom i međusobno prijateljstvo.

Kako prenosi bosnasrebrena.ba u 2020. planirano je 14 duhovnih obnova za različite skupine i uzraste:

Od 10. do 12. siječnja - sednjoškolci i studenti

Od 24. do 26. siječnja - branitelji i ovisnici

Od 6. do 8. ožujka - neoženjeni i neudate

Od 20. do 22. ožujka - branitelji i ovisnici

Od 24. do 26. travnja - završni razredi osnovne škole

Od 15. do 17. svibnja - zdravstveni djelatnici

Od 22. do 24. svibnja - Bračni parovi

Od 5. do 7. lipnja - završni razredi osnovne škole

Od 17. do 19. srpnja - vjernici iz dijaspore

Od 4. do 6. rujna - Srednjoškolci i studenti

Od 25. do 27. rujna - neoženjeni i neudate

Od 9. do 11. listopada - bračni parovi

Od 6. do 8. studenog - branitelji i ovisnici

Od 4. do 6. prosinac - zdravstveni djelatnici

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail: [email protected] ili preko Facebook stranice: Franjevački duhovno-pastoralni centar Visoko, javlja Franjevački duhovno-pastoralni centar.