Na blagdan Marijina rođenja – Male Gospe u Vatikanu

Promatrajući Marijinu priču, zapitajmo se dopuštamo li Bogu da hoda s nama kroz život - preporučio je papa Franjo, 9. rujna slaveći jutarnju Misu u domu Sveta Marta, na blagdan Marijina rođenja - Male Gospe.

Bog se nalazi u velikim stvarima - naglasio je Papa - ali i u malenima te ima "strpljenja" hodati uz nas, makar smo grešnici.

Kada čitamo knjigu postanka, „postoji opasnost da o Bogu razmišljamo kao o mađioničaru", koji stvara „magičnim štapićem". Ali Bog nije mađioničar, nego Stvoritelj - istaknuo je Papa. „Bog je stvorio sve stvari i dao da se razvijaju po unutarnjem zakonu, zakonu kojeg je dao svemu stvorenom, kako bi dospjelo do punine." Bog je „svemiru dao autonomiju, ali ne i neovisnost" - rekao je Papa.

Stvarajući čovjeka, Bog mu daje vlastitu autonomiju u slobodi - ali ni to nije neovisnost od Stvoritelja. A budući da je slobodan, čovjek je odgovoran za stvoreno, njemu je povjereno da ima nad njime vlast. Punina do koje sve stvoreno treba prispjeti je ona u Isusu Kristu, suobličenost Sinu Božjemu.

Čovjek, zlorabeći svoju slobodu, izgubio je izvornu milost; istjeran je iz zemaljskoga raja, ali s nadom. „Grešnik, ali s nadom" da na svojem putu „neće biti sam", već da će Bog ići s njime. Bog je odlučio - za sva vremena, a ne samo za trenutak - hoditi sa svojom djecom, do „punine vremenâ" kada je Sin postao čovjekom. Bog „hoda s pravednima i grešnicima, sa svima, kako bi došli do konačnog susreta s njime", objasnio je Sveti Otac.

Evanđelje na završetku ove povijesti stavlja „malenu stvar, u malenom mjestu." Bog završava ovu veliku priču s „malenom pričom" Josipa i Marije jer „želi pratiti životni hod svih nas." Tako je Bog u velikim, ali i u malenim stvarima. U Božjem hodu s nama očituje se „Božje strpljenje" koje je imao „za sve naraštaje. Sa svim osobama, čiju povijest milosti i grijeha poznaje, Bog ima strpljenja. Bog nas prati u našem hodu jer želi da svi dospijemo do sličnosti njegovom Sinu. Od trenutka kada je stvorenome dao slobodu do danas, ne prestaje nas pratiti" - istaknuo je Papa.

„Danas možemo promatrati Gospu, svetu, bez grijeha, čistu; izabranu da postane Majkom Božjom. Možemo promatrati njezinu priču i životni hod te se pitati: 'Kako se razvija moja priča? Dopuštam li da me Bog prati na mojemu životnom putu, ili želim ići sam? Dopuštam li da me dovede do susreta s Isusom Kristom?" To je cilj čitavoga puta...

Zahvalimo Gospodinu za njegovo strpljenje s nama dok nas prati i što nam konačno daje mir koji samo od njega dolazi - rekao je na kraju papa Franjo.

kta/rv