FOTO  Mostar: Đakonsko ređenje fra Alena Pajića i fra Ivana Penavića

franjevci, ređenje
...na večernjoj svetoj misi u 18 h, mons. Ratko Perić podijelio je sveti red đakonata dvojici kandidata Hercegovačke franjevačke provincije. Novoređeni đakoni su fra Alen Pajić, župa sv. Josipa Radnika - Domanovići i fra Ivan Penavić, župa Uznesenja BDM - Široki Brijeg.

U koncelebraciji s biskupom su bili fra Miljenko Šteko, provincijal, don Željko Majić, generalni vikar, te oko 30 svećenika. Na samom početku mise biskup Ratko je pozdravio sve nazočne i čestitao Božić i blagdan sv. Stjepana.

Evanđelje je pjevao fra Željko Barbarić, a nakon toga su prozvani kandidati za sveti red. Zatim je slijedilo njihovo predstavljanje čitanjem kratkih životopisa, nakon čega je biskup Ratko svim prisutnima, a posebno novoređenicima uputio prigodnu homiliju ističući kako ih je Bog pozvao prije nego što su se oni odazvali. Iskazao je svoju radost i zahvalnost Bogu što je toliko dječaka zovnuo u svećeništvo i djevojčica u redovništvo iz ove hercegovačke Crkve. I što se toliko dječaka i djevojčica odazvalo da pođu putem duhovnoga poziva. Na kraju je zahvalio i svima onim župnicima, pokojnima i živima, koji su znali i moliti i uputiti svakoga tko bi se javio sa željom za svećeništvom ili redovništvom.

Nakon homilije uslijedili su upiti ređenicima, litanije Svih Svetih koje je otpjevao fra Antonio Šakota, a koje su đakoni molili prostirući se na pod, blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, novim đakonima u oblačenju đakonskih odora - dalmatika - pomogli su gvardijani samostana fra Ante Pranjić -Tomislavgrad i fra Tomislav Puljić - Široki Brijeg, odnosno samostana u kojima će đakoni provesti svoj đakonski praktikum. Zatim su primili evanđelistar - knjigu Evanđelja, a potom su pristupili oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju svetog misnog slavlja provincijal fra Miljenko je zahvalio Biskupu što je zaredio dvojicu novih đakona, kao i braći u samostanu te bogoslovima koji su stigli iz Zagreba, a izraze radosti i čestitanja uputio je obiteljima novih đakona, te novoređenicima i svima koji su ih pratili na putu do oltara, napose njihovim odgojiteljima.

Nakon lijepog i skladnog liturgijskog slavlja koje su uveličali župni zbor pod ravnanjem Drage Solde, kao i skladna liturgijska asistencija bogoslova i novaka pod vodstvom fra Antonia Šakote i don Marina Skendera, upriličena je u samostanskoj dvorani zakuska za svećenike, svećeničke kandidate i časne sestre, te obitelji i rodbinu novoređenika.

Franjevci.info