Mladifest Norval: Zajedništvo u vjeri mladih Hrvata

Norval, Kanada, Iz mržnje prema vjeri, Kraljica Mira u Norvalu u, Mladifest, Kanada, Susret Hrvatske katoličke mladeži, katolici
„Najveći izazov Mladifesta je privući mlade Hrvate koji su se udaljili od svoje vjere. Ipak, kada vidimo brojne mlade i radikalne promjene u njihovim životima, koje su uslijedile približavanjem Kristu, svaki angažman postane uistinu vrijedan".
Mladifest na Norvalu je „okupljanje mladih hrvatskih katolika iz Sjeverne Amerike koji na jedan vikend dolaze zajedno dijeliti svoju vjeru, slaveći Gospodina Isusa".

Idejni začetnik i voditelj ovoga projekta je fra Tomislav Pek, duhovni pomoćnik na Hrvatskom franjevačkom centru Kraljica Mira u Norvalu u Kanadi.

Mladi su snaga Crkve. Oni su njezina budućnost, ali i njezina sadašnjost. To je jako dobro znao sveti papa Ivan Pavao II. kada je pokretao susrete za mlade na svjetskoj razini. U tolikim svojim susretima s mladima, dragi je papa uvijek naglašavao važnost mladih u Crkvi i svijetu.

I Mladifest za svoj glavni cilj ima formaciju i odgoj mladih u vjeri. Da se uistinu obistini ono već spominjano geslo „I'm catholic and I know it! - Ja sam katolik i znam to!"

Na Norvalu se već nekoliko godina mladi okupljaju oko Krista kroz redovne susrete mladih što ih za njih pripremaju fra Tomislav i župnik fra Marko Puljić. Iz tih susreta rodila se ideja pokretanja zbora mladih koji su nazvali Kairos, a koji svake nedjelje pod večernjom svetom misom pjeva u veličanstvenoj norvalskoj crkvi posvećenoj Kraljici Mira. Neki od tih mladih kazali su nam i svoja iskustva Mladifesta.

„Mladifest, koji okuplja mlade Hrvate, nije samo koncert. To je događaj koji povezuje mlade i govori im da postoje drugi mladi koji žele živjeti sa smislom, baš kao i oni. Sve to učvršćuje prijateljstva, produbljuje vjeru i daje nam snagu u nadvladavanju iskušenja svakodnevnice. Mladifest je sigurno mjesto dijeljenja snova, strahova, smijeha i nadanja. Mladifest je u moj život donio toliko nevjerojatnih ljudi i učinio ga mnogo bogatijim", rekla je jedna od mladih s Norvala koji su nositelji zahtjevne organizacije Mladifesta Tijana.

„Na ovakvim susretima osjeća se zajedništvo mladih, jače zajedništvo negoli sam ja ikad u životu iskusio. Otkako sam doživio buđenje u vjeri, a Mladifest u tome igra veliku ulogu, okupljanja poput ovih i okupljanja koja mi imamo tijekom godine u našoj župi, bili su vrijeme kada sam najviše napredovao. Jasno je da, kada se s nekim povežeš do srži, da takvu vezu ne može ništa slomiti. Sada su moji najbolji prijatelji mladi koji su sudjelovali i kreirali Mladifest", rekao je sudionik Mladifesta Ante.

Da Mladifest, osim što mlade odgaja u vjeri, za želju ima i mlade Hrvate upoznati i učiniti osjetljivima na Crkvu i društvo u Hrvatskoj ni ne treba posebno naglašavati. To je i želja mladih koji se okupljaju na Mladifest, a koji ne kriju, nego se ponose svojim hrvatskim podrijetlom. Održavanje veza između domovine i iseljeništva tako postaje još jedan važni zadatak koji su organizatori stavili pred Mladifest.

Ovogodišnji Mladifest održava se od 3. do 5. srpnja i to pod geslom „I znamenje veliko pokaza se na nebu!" (Otk 12, 1).

Osim don Damira Stojića, posebni gosti ovoga susreta su s. Ružica Dodig, koja je predavač, ali i službeni fotograf susreta. Tu je i poznati kršćanski propovjednik laik Paul J. Kim te zagrebački bend Božja Pobjeda.

Fra Tomislav naglašava kako „po uzoru na neke američke i kanadske susrete, mladi imaju priliku čuti predavače koji im se obraćaju odvojeno kao muškarcima i ženama". To se čini kako bi se mladima pristupilo u identitetu njihove osobe.

„Jedva čekam vidjeti sve moje prijatelje u vjeri koje sam upoznao kroz ove dvije godine, ali i nove sudionike", rekao je Ante. Ante svjedoči kako jedva čeka „vidjeti i premještaj Mladifesta u Milwaukee 2016. godine: „Time Mladifest stvarno postaje međunarodni događaj za mlade u Sjevernoj Americi, kojim se ponovno pali žar vjere i razvijaju se prijateljstva među onima koji dijele istu strast za dobro."

Ovo je treći Mladifest koji će se održati na Norvalu. Sljedeće godine Mladifest se seli u SAD, saveznu državu Wisconsin, grad Milwaukee te hrvatsku župu Presvetog Srca Isusova.

„Na prošlom susretu organizirali smo radni sastanak na kojem smo razgovarali o tome kako animirati mlade u župama i probuditi njihovu vjeru. Sudionici susreta bili su mladi iz hrvatskih župa. Cilj je njih potaknuti na organiziranje susreta za mlade po našim župama, a zatim umrežavanje na razini SAD-a i Kanade. O tome se razgovaralo i na susretu hrvatskih svećenika i časnih sestara Sjeverne Amerike. Cilj nam je naš mlade profilirati kao hrvatsku katoličku mladež.

Oni koji su prihvatili izazov organizacije Mladifesta za 2016. su mladi iz hrvatske župe u Milwaukeeu, predvođeni svojim župnikom fra Ivanom Strmečkim. Nadamo se na ovome susretu dogovoriti domaćina za 2017", istaknuo je fra Tomislav.

Ova priča o velikoj skupini mladih, koja se u Ime Gospodinovo okuplja na Norvalu, priča je koja je u sebi samoj slojevita. Priča je ovo ponajprije o mladima, mladima koji prijeđu kilometre i milje kako bi u zajedništvu slavili Gospodina.

Priča je ovo o njihovoj ljubavi prema Bogu. Priča je ovo i o ljubavi hrvatskih svećenika, koji su prešli i raširili se cijelim svijetom, kako bi očuvali dar vjere u srcima hrvatskih iseljenika. Priča je ovo o njihovoj zajedničkoj ljubavi prema Bogu i Crkvi, prema Domovini i narodu. Gdje su mladi, ondje je život. Svima nam je to jako dobro poznato.

Mi vjernici znamo da pravoga života ni među mladima ne može biti, ako nema onoga koji je Život. Raduje činjenica da se toliki naši mladi sunarodnjaci u Domovini i svijetu okupljaju u vjeri u Gospodina Isusa.

On, koji je naš Put, Istina i Život neka ih učvrsti u vjeri. Majka Marija, pod čijim se skutima okupljaju, neka ih prati svojim zagovorom. I neka ih povezuje snaga Kristova križa da zajedno s Njim mogu stvarati bolji, pravedniji, evanđeoskiji svijet.