Mi ćemo odlučiti ukazuje li se u Međugorju Gospa

...Sveta Stolica, odgovorio na pitanje o crkvenom tijelu koje, ozbiljnije nego ijedno do sada, treba istražiti ukazanja u Međugorju.

Isusovac i profesor psihologije religije na Fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu očito je, kao i drugi članovi povjerenstva, upozoren da ne smije odati ni jedan detalj o radu komisije.

Delikatno pitanje

Tajnovitost u radu komisije na kojoj Sveta Stolica inzistira, kaže Nikić, potpuno je razumljiva jer je riječ o “iznimno delikatnom pitanju”, a članovima Povjerenstva to osigurava slobodu u izražavanju i radu koja im je potrebna. Sam Nikić je u Povjerenstvu iz nekoliko razloga jer su područja njegova znanstvenog istraživanja višestruka.

Zbog ukazanja u Međugorju Katolička crkva je do sada imala dva povjerenstva - jedno je bilo ono dijecezansko na razini mostarsko-duvanjske biskupije kojoj hercegovačko naselje pripada, a drugo ono koje je osnovala nekadašnja Jugoslovenska biskupska konferencija. Ovo je prvo međunarodno povjerenstvo, što dovoljno govori o tome da je, kako pater Nikić kaže, “stvar ozbiljna”.

Članovi iz Hrvatske

Od 17 članova Povjerenstva petero je Hrvata. Osim isusovca psihologa Mije Nikića, članovi su još i kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te sestra Veronika Nela Gašpar, doktorica teologije i profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Rijeci.

jutarnji list