Korizma - Čista Srijeda - Pepelnica

Čista srijeda je zapovijedani post i nemrs, a vjernici zakoračuju u pokorničko vrijeme molitve i posta. Toga dana na svetoj misi blagoslivlja se pepeo dobiven od maslinovih grančica ili grančica drugog drveća, koje su bile blagoslovljene prethodne godine na blagdan Cvjetnice. Svećenik posipa svakog vjernika po glavi ili mu čini znak križa pepelom na čelu, izgovarajući:

"Sjeti se, čovječe, prah si i u prah ćeš se vratiti".

Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Pepeljamo se kako bismo obuzdali oholost svojih srdaca i podsjetili se da je život na zemlji prolazan.

Korizma, često i mnogima predstavlja vrijeme u kojem imaju zgodnu priliku smršavjeti, dotjerati svoj izgled ili popraviti zdravstveno stanje.

No, treba znati kako nije cilj ovog blagdana u sebičnim namjerama, već je cilj unaprijediti sebe u odnosu sa svojim bližnjima.

Broj 40 je biblijski broj koji označava puninu vremena, savršenstvo, postizanje određenog cilja. Korizma je vrijeme od 40 dana našeg hoda. U tom vremenu nailazimo na kušnje, pitanja, različite izazove i ponude, no to je i vrijeme koje nam nudi rast i sazrijevanje.

[Ljubuski-online]