Katica Kiš: Veliki petak

...„Ustaša" (geslo=ustati protiv nepravde), koji su pokušali pridobiti mnogo Hrvata za svoju organizaciju. Kako bi pridobili što više članova, oni su u selu Martincima dijelili oružje i ustaške medalje. Moj otac po naravi „slobodnjak" nije htio pristupiti toj organizaciji..

Kad je započeo rat, moj otac je među prvima dobio pozivnicu za tada regularnu domobransku vojsku. U ratu je preživio velike strahote, progonstva, zatvore, zlostavljanja. Boravio je i neko vrijeme u Njemačkoj radeći u tvornicama. Bio je proteran od partizanskih vojnih grupacija, ali je uspio zajedno sa jednim suborcem pobjeći iz kolone, jedne tamne, maglovite noći.

Pored svih tih ratnih strahota, moj otac je zadržao vjeru u Boga, u njegovu svemoć i ljubav. Često je poslije tvrdio:

„U ratu je bilo nepisano geslo - onaj tko je nastojao po svaku cijenu ubijati, bio je ubijen."
Jedne večeri, poslije napornog ratnog dana, kada nitko od vojnika nije pratio niti znao koji je dan ili blagdan, moj otac se zaželio jesti slaninu koju je dobio u paketu od kuće. Sjeo je u jedan kut pokraj prozora, izvadio iz ruksaka slaninu i nožić te namjeravao odrezati jedan komadić. Najednom je začuo tresak stakla na prozoru, a neka nevidljiva i jaka sila ga uhvatila za ruku u kojoj je držao nožić. U taj čas je moj otac zastao i sjetio se da je toga dana bio Veliki petak, dan strogog posta i nemrsa, spomendan muke i smrti Krista Gospodina, bezgrješnog Sina Božjega, koji je svojom mučeničkom smrću umro na Golgotskom križu, kao nevino, pomirdbeno i žrtveno janje za grješnike cijelog svijeta. Veliki petak je onaj dan, kada je zastala ljudska povijest i kada je Krist Gospodin ponio na Golgotski križ svu ljudsku sramotu, sva ljudska zlodjela, mržnje, ubijanja, masakriranja - sve grijehe čovječanstva. Isus Krist je uzeo na sebe svu našu krivnju, uništivši smrt grijeha i omogućio nam kroz svoju smrt oprost kod Boga oca, otkupljenje i spasenje od vječnog prokletstva. To je ujedno i dan pobjede nad smrću i moći zloga, dan najveće božje ljubavi prema ljudima, dan kada je Krist privukao sebi sve koji vjeruju u njega i nadaju se vječnom životu.

Moj otac te večeri više nije niti doticao slaninu.