Katica Kiš: PROPOVIJED C 14

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,

Naviještati Kraljevstvo božje

Na što misle, vjerojatno gotovo svi, kod slijedećeg događaja: Dva čovjeka (ili dvije žene) stoje pred vratima i hoće govoriti o Bogu i evanđelju? Vjerojatno na jehovine svjedoke, a ne na poslanje 72 učenika. Kada aktivisti Legio Mariens čine posjete u bolnicama, moraju odmah često naglasiti, da ih šalje župnik, kako ih se ne bi držalo za sektaše.
Tim se ne trebaju, u nikom slučaju kršćanske i pro-kršćanske sekte i posebne grupe, postavljati kao veliki uzor za misionarsko djelovanje Crkve. Iz razgovora s bivšim jehovinim svjedocima znam, koliko strah igra ulogu kod ovog zadivljujućeg podhvata; strah od sotone, koji okolo vreba, strah od isključenja iz zajednice...
Pitanje ostaje: Kako ispunjavamo mi kao Crkva, kao župna zajednica, kao kršćanska grupa, kao redovnička zajednica i td., Isusov nalog, da idemo k ljudima donositi mir, liječiti i naviještati blizinu Kraljevstva božjega?

Novi putevi

Putevi, po kojima danas dolazi evanđelje u kuće su mnogi, od novina do televizije i interneta. Kućne posjete su samo iznimka. Ali evanđelje o poslanju učenika nije stoga manje aktualno. Prije svega Isusov zahtjev, ništa ne ponijeti osim najvažnijeg, jest za uvijek važeći. Materijalna sigurnost u našoj srednje-evropskoj Crkvi je sigurno ugodna i u mnogočemu od pomoći, ali često i zapreka za vjerodostojnost kršćanske obavijesti.
Kada je Luka pisao ovo evanđelje, imali su kršćanski misionari već velike uspjehe, ne samo u židovskim zajednicama, već prije svega kod tzv. pogana, drugih naroda. Mi se danas pitamo: Od kuda je onda došao ovaj uspjeh? Što je to činilo mladi kršćanski pokret za okolicu tako uvjerljivim i privlačnim?

Misionari kao bespomoćnici, bez posjeda, miroljubiva «janjad»
Jedan razlog (pored ostalih), bila je činjenica, da su kršćanski misionari odlazili u svijet kao bespomoćna, besposjednička, miroljubiva «janjad» u kojemu su «vukovi» imali riječ. To je vodilo do ne malih progonstava, zlostavljanja ili čak i do smrti, ali ovakovo držanje povjerenja je također i utjecalo i uvjeravalo, bilo podstrek za obraćenje.
Isus nas poziva danas, da najprije i od svega vjerujemo u snagu blagovijesti. I mi smijemo također postići iskustvo: s jednostavnim i skromnim uvjetima može evanđelje posve razviti svoju oslobađajuću snagu. Tamo pak gdje novac igra jednu veliku ulogu, ili pak interesi moći, blagovijest gubi svoju povjerljivost i svoju djelotvornost.

Jednostavnost

Ja mislim na zajednicu Taize. Braća su zapisala jednostavnost u svojim pravilima, te ovu i žive. U njihovim molitvama i pjevanju, u osobnim susretima i u velikim skupovima, osjeća se ljepota i fascinacija kršćanske obavijesti. Papinu posjetu i taize-susret ne može se u svemu usporediti. Ali treba potaknuti na razmišljanje: kada braća iz Taize pozovu, dođe oko 100.000 mladih, bez velike propagande i s malim finacijskim izdatkom. Blaženi biskup i crkveni učitelj Johann Chrysostomos jednom je pred vjernicima priznao, da posjeduje suprotno savjetu Isusa, cipele i višak odjeće i da stoga ima lošu savjest. Koliko god bila razumna i nužna uporaba svih mogućih sredstava pri naviještanju: jedna loša savjest, pri pogledu na sve te mašine i aparate koje stoje unaokolo ili koje šlepamo sa sobom, može nam sigurno pomoći, da pronađemo uvijek ponovno ono povjerenje na koje nas Isus poziva i na koje nas evanđelje ohrabruje.

Pored ova oba mjesta Pisma o poslanju i povratku učenika, trebamo mi također još čitati i Lk 22,35. U času opraštanja Isus podsjeća učenike na njihovu misiju i pita: Kada sam vas poslao bez novčanika, bez torbe sa zalihom i bez cipela, da li ste trpjeli od nestašice? Oni odgovore : Ne.
Želim da mi svi možemo jednom reći, posve svejedno na kojem mjestu mi živimo Isusovo poslanje kao učenice i učenici: Mi smo vjerovali u snagu evanđelja i ništa nam nije manjkalo.

Karl Gravogl
Prijevod s njemačkog: Katica Kiš