Kardinal Puljić na Udbini: Mediji nam više ne daju misliti svojom glavom, Katolička crkva će biti čuvarica pamćenja

...koje je uz koncelebraciju hrvatskih biskupa predvodio kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. Prema policijskim procjenama na Udbini se okupilo čak 12 tisuća vjernika iz svih djelova Hrvatske, susjedne BiH, te dijaspore. Predsjednik Sabora Luka Bebić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik Glavnog stožera OS RH Josip Lucić, Miroslav Tuđman, Zdravko Tomac samo su neke od javnih osoba koje su došle uveličati veliki dan za lički kraj, piše slobodna dalmacija.


Kardinal Puljić svoju propovijed započeo je kritikom prema medijima rekavši da nas je "elektronika dovela dotle da ostavlja opranu pamet jer se sve može naći preko interneta. Još više nas tuše te crne kronike i sumorna situacija, koja ubija nadu. Oni koji izgrađuju javno mnijenje, ne daju nam više misliti svojom glavom."

- U toj situaciji Katolička crkva želi biti čuvarica pamćenja, ne samo pisanim dokumentima, koje brižno čuva u svom krilu i prenosi na generacije. Također želi uklesati u kamen, što vatra ne može progutati. Zato ova spomen crkva želi u nama probiti svijest i odgovornost poštovanja i poštivanja prema onma koji svoju krv proliše "za krst časni i slobodu časnu" - rekao je kardinal Puljić podsjetivši nazočne na mučenike kroz povijest, od onih stradalih i bitci na Krbavi, onih stradalih i Prvom i Drugom svjetkom ratu, te stradale između dva rata, u vrijeme poraća i tijekom Domovinskog rata.


- Zašto hrvatski narod ima kompleks stida prema svojoj grudi i svojim pokojnima koji tu zemlju posvetiše krvlju predaka. Što bi nam rekli toliki nevini koji su za dom i Domovinu ginuli, kada vide kako je volimo i kako je izgrađujemo. Posebno kada vide kako je interes važniji od svih svetinja, ili toliki koji bi htjeli daljinskim izgrađivati i upravljati ovom domovinom - kaže kardinal Puljić

Pozvao je sve na praštanje, pomirenje i život u ljubavi.

Biskup gosićko-senjski Mile Bogović koji je i idejni začetnik netom blagoslovljenog velebnog zdanja podsjetio je da je prijekt bio osporavan, a on žestoko napadan.
- Sada više ne treba tumačiti što planiramo, već pokazati što je učinjeno. Opredijelili smo se za ovo mjesto jer se nalazi ponad Krbavskog polja na kojem je naš narod 9. rujna 1493.godine doživio veliku tragediju, ali i tragediju otrežnjenja koja nas je naučila da se u obrani domovine i naroda trebamo osloniti u prvom redu na Božju pomoć i vlastite snage - poručio je biskup Bogović.

Poruku mira odaslao je i predsjednik Sabora Luka Bebić.

- Hrvatski se narod ovdje konačno odužuje svim svojim sinovima koji su tijekom povijesti poginuli braneći domovinu, kojima se grob ne zna. Izgradnjom crkve konačno je ispravljena tužna povijesna nepravda. Ispravimo pogreške prošlosti kako bi se posvetili budućnosti. Hrvatska je povijest ispisana teškim stradanjima hrvatskog naroda koji je uvijek samo branio svoju domovinu ne posežući za tuđim. Brojna su neobilježena i neotkrivena stratišta hrvatskog naroda, a otkrivaju se nova - rekao je predsjednik Sabora Bebić naglasivši da su Hrvati braneći sebe uvijek pružali pomoć i drugima koji su bili ugroženi.

Foto: Andrija LUČIĆ / CROPIX /Mario Pušić