'Kapucini su primili poseban dar od Boga - oprostiti' Budite veliki oprostitelji!

Papa, franjo, Papa Franjo, Poruke i poslanice, migracije, selioci i izbjeglice, apostolski blagoslov., molitva, kršćanstvo, religija, Papa Franjo, kancelar Papinske akademije znanosti, Marcelo Sanchez Sorondo, prisilni rad, protiv ropstva, za oproštenje grijeha, jedno krštenje, ispovijedam, evanđelje, Papa Franjo, Papin apel, Papa Franjo, Kardinal Vinko Puljić, BIH, poruka pape Franje, korizma, Sveti Otac, samoodricanje, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, BIH, Federacija Bosne i Hercegovine, Federacija BIH, Papa Franjo, Papa Franjo u BiH , radno vrijeme, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., Papa Franjo, Papa Franjo, Papa, Sveti Otac, Papa Franjo, Sveti Otac, religija, kapucinska tradicija, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo mladima, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo I., Papa Franjo u BiH , Papa, Papa Franjo I., Papa Franjo, rođendan
Papa se osvrnuo na današnje evanđelje koje govori o pranju ruku i držanju ljudskih uredbi i predaja.

Vaša kapucinska tradicija je tradicija opraštanja i udjeljivanja oprosta. Među vama ima jako dobrih ispovjednika: to je zbog toga što se i sami osjećaju grješnicima. Znaju da su veliki grješnici i pred Božjim veličanstvom stalno mole: 'Počuj, Gospodine i oprosti' (usp. 1 Kr 8,30) - rekao je papa Franjo kapucinima u propovijedi.

Budući da znaju tako moliti, znaju i oprostiti, kazao je Sveti Otac.

- Kada netko zaboravi da je i sam potreban oproštenja, postupno zaboravi na Boga i zaboravi moliti za oproštenje i ne zna oprostiti. Onaj tko je ponizan i osjeća se grješnikom, u ispovjedaonici je veliki oprostitelj. Onaj drugi, poput ovih zakonoznanaca koji se osjećaju čistima i učiteljima, znaju samo osuđivati - kazao je Papa.

Papa se osim kapucinima obratio svim ispovjednicima, posebno sada u Godini milosrđa.

- Ispovjedaonica je radi opraštanja. Pretpostavimo da ti ne možeš dati odrješenje, molim te: nemoj batinati. Osoba koja dolazi, dolazi tražiti utjehu, oproštenje i duševni mir; dolazi k ocu koji će je zagrliti i reći: Bog te voli, i dat će joj da to osjeti - rekao je Papa.

Papa je rekao kako su kapucini primili poseban dar od Boga: oprostiti.

- Molim vas: ne umarajte se opraštati!- kazao je Papa te se sjetio jednoga izvrsnog ispovjednika koji je obavljao poglavarsku ulogu gvardijana i provincijala.

Kad je završio svoj mandat, pozvan je u jedno svetište kao ispovjednik. Pred njegovom su se ispovjedaonicom nizali redovi naroda: svi su dolazili; svećenici, vjernici, bogati i siromašni, svi! Uvijek je nalazio načina da oprosti ili barem da utješi i umiri dotičnu dušu jednim zagrljajem.

- Jednom sam ga išao potražiti, a on će mi: Čuj, ti si biskup i možeš mi to kazati: ja vjerujem da griješim jer puno opraštam, pa mi dolazi taj skrupul.... Upitao sam ga: Zašto to osjećaš?, a on će mi: Ne znam, ali uvijek nekako iznađem način da bih oprostio. Upitao sam ga: Što učiniš kad to osjećaš?, a on će mi: Idem u kapelu, pred svetohranište i kažem Gospodinu: Ne zamjeri, Gospodine; oprosti mi. Vjerujem da sam danas previše opraštao. Ali, Gospodine, Ti si mi dao takav zao primjer!... Budite, dakle, muževi opraštanja, pomirenja i mira - rekao je Sveti Otac.

Postoje u životu različita narječja; narječje riječi, a postoji i narječje gesta - rekao je Sveti Otac kapucinima.

- Ako mi se jedna osoba približi u ispovjedaonici, to je zbog toga što osjeća neko opterećenje, kojeg bi se htjela osloboditi. Možda ne umije to izraziti, ali njezino je približavanje gesta, čin. Ako se približila, znači da želi promjenu; željela bi promijeniti sebe, postati drugačijom osobom i to daje do znanja činom približavanja. Osoba dolazi jer u duši osjeća da više ne može. Ipak, često su ljudi uvjetovani svojom psihologijom, životom ili stanjem... Nitko nije dužan učiniti nemoguće! - kazao je papa Franjo.

Papa je ustvrdio kako je oprost kao sjeme, poput Božjeg milovanja.

- Imajte pouzdanja u Božje oproštenje. Ne upadajte u pelagijanizam! Dužan si učiniti to, to i to.. Vi imate karizmu opraštanja; upotrijebite je, obnavljajte je uvijek. I budite veliki 'oprostitelji', jer tko ne zna opraštati, završi kao i oni zakonoznanci iz evanđelja: 'veliki sudac', uvijek spreman optužiti. A tko je u Bibliji 'veliki tužitelj'? Đavao! Ili vršiš Isusovu službu, koji oprašta dajući život, molitvu, tolike sate sjedeći kao sv. Leopold i sv. Pio; ili vršiš Đavlovu službu, koji tuži i sudi - ustvrdio je Sveti Otac.

Sveti se Otac obratio svim svećenicima koji ispovijedaju.

- Ako se ne osjećaju poniznima neka kažu: Ne, ne; slavit ću svetu misu, mesti pod, sve ću činiti, samo da ne ispovijedam, jer ne znam to činiti kako treba. I tražiti od Gospodina milost, milost koju tražim za svakog od vas; za sve ispovjednike, pa i za sebe samoga - zaključio je svoju propovijed papa Franjo.

laudato.hr