Kako je moja vjera u Isusa Krista?

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
To je pitanje u središtu današnje Papine homilije na misi u Domu sv. Marte 15. siječnja. Polazeći od današnjeg evanđelja o izlječenju uzetoga kojeg su četiri osobe, zbog velikog mnoštva naroda, spustile Isusu kroz krov kuće, Papa je naglasio da je za istinsko razumijevanje Isusa potrebno otvoreno srce te spremnost slijediti ga na putu praštanja i poniženja.
Vjeru nitko ne može kupiti. Ona je dar koji mijenja život, rekao je Papa.

- Ljudi koji su spustili uzetoga kroz krov imali su vjeru, kao što ju je imala i žena koja je dodirnula skute Isusove haljine kako bi ozdravila, kao što ju je imao i stotnik čijeg je slugu Isus izliječio. Imali su snažnu, hrabru vjeru koja korača naprijed; imali su srce otvoreno vjeri - rekao je papa Franjo.

U događaju s uzetim, Isus pravi korak naprijed.

- U Nazaretu je započeo svoje poslanje te je u Sinagogi navijestio da je poslan donijeti oslobođenje potlačenima, uznicima, vratiti vid slijepima. Proglasiti godinu milosti, odnosno godinu oprosta, približavanja Gospodinu; otvoriti put prema Bogu. Ovdje, međutim, čini novi korak i kaže da nije poslan samo liječiti bolesne, nego i opraštati im grijehe - napomenuo je Sveti Otac.

Bilo je tamo onih koji su imali zatvoreno srce, ali su u određenoj mjeri prihvaćali da bi Isus mogao biti izlječitelj, kazao je papa.

- Ali opraštati grijehe je nešto snažnije, iznad toga. Isus kaže: Vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe i to je korak naprijed. Počinje govoriti na način koji će u određenoj mjeri obeshrabriti ljude, pa i neke od učenika koji su ga slijedili - kazao je papa Franjo.

Podsjetio je na reakciju na Isusov govor o euharistiji i blagovanju njegova tijela kao putu spasenja: Tvrd je to govor, rekli su.

- Razumijemo da nas Bog dolazi spasiti od bolesti, ali nas iznad svega dolazi spasiti od naših grijeha - naglasio je Sveti Otac i dodao da je zbog toga poslan: kako bi dao život za naše spasenje. To je ono što je teško razumjeti i to ne samo za pismoznance, nego i za učenike - kazao je.

Opet je podsjetio na pitanje koje je Isus svojima postavio nakon tvrdog govora o euharistiji: Da možda i vi ne kanite otići?

- Kako je moja vjera u Isusa Krista? Vjerujem li da je on Bog, Sin Božji? Mijenja li ta vjera moj život? Proglašava li u mojem srcu onu godinu milosti, praštanja, približavanja Gospodinu? Vjera je dar. Nitko ne zaslužuje vjeru. Nitko je ne može kupiti - naglasio je Papa.

Tada je Papa upitao: Dovodi li me moja vjera u Isusa Krista poniženju? Ne samo poniznosti, nego poniženju, pokajanju, molitvi koja vapi: Oprosti mi, Gospodine. Ti si Bog. Ti možeš oprostiti moje grijehe - pozvao je Sveti Otac.

Papa je poželio da nam Gospodin udijeli rast u vjeri.

- Hvala, sposobnost hvaliti Boga je dokaz da vjerujem kako je Isus Krist Bog u mojem životu, da je poslan kako bi mi oprostio. Hvala je besplatna. Ona je osjećaj koji daruje Duh Sveti i vodi nas da priznamo: Ti si jedini Bog. Neka nam Gospodin udijeli da rastemo u toj vjeri u Isusa Krista koji prašta, koji nam pruža godinu milost i vjeru koja nas nuka na hvalu - zaključio je papa Franjo.