'Iz ispovijesti vjere slijedi zadaća odgovoriti na Božji poziv'

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
Na današnji liturgijski spomen Katedre svetoga Petra, papa Franjo je s članovima Kurije, vatikanske državne uprave i institucija povezanih sa Svetom Stolicom slavio u 8:30 srednji čas, tijekom kojeg je nagovor održao slovenski isusovac p. Marko Rupnik. Potom su se svi u procesiji uputili u Vatikansku baziliku, a nakon prolaza kroz Sveta vrata, započeli s misnim slavljem.

Papa se u homiliji osvrnuo na odlomak iz evanđelja u kojem Isus apostole pita 'Što vi kažete tko sam ja?'.

- To jasno i izravno pitanje nije moguće izbjeći, ne može se pred njim ostati neutralan, odgoditi svoj odgovor ili ga delegirati nekome drugom. Tom pitanju ne možemo izmaknuti, ali u njemu nema ništa ''istražnoga'', nego je štoviše ono puno ljubavi i poziva nas da obnovimo vjeru u Sina Božjega - naglasio je Sveti Otac.

Osvrćući se na utemeljenje Crkve, istaknuo je i kako je Krist taj koji je početak i svršetak svakog njezinog dijela.

- Nije stijena dobila ime po Petru, nego Petar po stijeni, kao što ime Krist ne dolazi od kršćanin, nego kršćanin dolazi od Kristova imena. On je stijena na kojoj trebamo graditi - kazao je.

A iz odgovora na Kristovo pitanje slijedi poziv.

- Iz ispovijesti vjere slijedi zadaća da odgovorimo na Božji poziv. Od pastira se iznad svega traži da budu slika samoga Boga koji se skrbi za svoje stado. A Bog traži izgubljenu ovcu, povija ranjenu i brine se za bolesnu. To je znak ljubavi koja ne poznaje granice. To je vjerna, stalna i bezuvjetna predanost kako bi do svih najslabijih moglo doći Božje milosrđe - naglasio je Sveti Otac.

Papa je rekao i da pastiri u Crkvi trebaju dopustiti da ih osvijetli, pročisti, preobrazi i lice Boga koji je Dobri pastir te ih potaknuo da gaje i prakticiraju snažan 'pastoralni osjećaj', prije svega prema osobama koje svakodnevno susreću.

- Neka se nitko ne osjeti zanemarenim ili obezvrijeđenim, nego neka svatko mogne iskusiti brižnu ljubav Dobroga pastira - poželio je Sveti Otac.

Papa je pozvao okupljene da zaista budu Božji suradnici, svjedočeći snagu milosti i silu Duha.

- Dopustimo da nas Gospodin oslobodi od svake napasti koja nas udaljuje od biti našega poslanja te otkrijmo ljepotu ispovijedanja vjere u Gospodina Isusa - potaknuo je Papa.

Vjernost poslanju neodvojivo je povezana s milosrđem, istaknuo je.

- Vjernost koja se od nas traži jest djelovanje prema Kristovu srcu. Trebamo pasti stado s velikodušnošću i postati uzor za sve. Na taj način, kad se pojavi Vrhovni pastir, moći ćemo primiti neprolaznu krunu slave - rekao je na koncu papa Franjo.

laudato.hr