Ivan Pavao II. proglašen blaženim

Ivan Pavao II. proglašen blaženim
Odobravam da se papa Ivan Pavao II. odsad naziva blaženim i da se može slaviti njegov blagdan svake godine 22. listopada, rekao je Benedikt XVI. pred milijun okupljenih, a tijelo novoga blaženika krenulo je prema bazilici sv. Petra, do oltara sv. Sebastijana prenosi HRT.hr.

Moćnik s krvlju novoga blaženika nosila je Papina dugogodišnja pomoćnica, a uz nju je bila sestra koja je, prema tvrdnjama Katoličke crkve, čudesno ozdravila od Parkinsonove bolesti zagovorom pape Ivana Pavla II.

Karol Wojtyla postao je papa 22. listopada 1978. i taj će se datum slaviti kao spomen-dan blaženoga Ivana Pavla II.

Na svečanost beatifikacije vjerojatno najomiljenijeg pape u povijesti Katoličke crkve pristigla su 62 šefa država i vlada iz cijeloga svijeta, među njima i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Među ostalima, došli su i europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Golemo je i medijsko zanimanje za beatifikaciju Karola Wojtyle - akreditirano je dvije tisuće i 300 novinara iz 101 zemlje. U Italiji su na snazi najviše mjere sigurnosti.

Stotine tisuća ljudi noć su provele u vrećama za spavanje na glavnoj ulici koja vodi do Vatikana, Via della Conciliazione. Vijore se zastave, među kojima najbrojnije poljske, ali i puno hrvatskih. Iz Hrvatske je na beatifikaciju došlo nekoliko tisuća vjernika. Mladi su nakon molitvenog bdijenja nastavili na rimskim ulicama uz gitare pjevati vjerske pjesme skandirajući slogane s imenom Ivana Pavla II.

Na molitvenom bdijenju prošle noći u Rimu, na prostoru Circusa Maximusa, okupilo se više od 200 tisuća vjernika. Molitvu je predvodio rimski vikar kardinal Agostino Vallini, a videolinkom vjernicima se obratio papa Benedikt XVI., koji danas predvodi svečanost beatifikacije.

Već više od tisuću godina nije se dogodilo da jedan papa proglašava blaženim svoga prethodnika.