Irska više nije većinski katolička nacija!

... Irski narod najbrže od svih naroda svijeta odbacuje religiju.

Vijetnam je jedina nacija u kojoj broj vjernika opada brže nego u Irskoj! Prema pisanju Belfast Telegrapha, glavni uzroci tako dramatičnog gubitka pastve za Katoličku crkvu Irske leže ponajprije u otkrivenim strašnim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece (i odraslih) i možda još i strašnijem zataškavanju istih od crkvenog vodstva. To je zataškavanje, podsjetimo, vodilo do vatikanskih zidina zbog čega je Irska i povukla veleposlanika pri Svetoj Stolici, piše tportal.

Dramatičan gubitak sljedbenika irske Katoličke crkve otkrilo je najnovije globalno istraživanje agencije za istraživanje javnog mišljenja Red C, u kojem je na svjetskoj razini sudjelovala 51.000 ljudi, od čega 1.000 ispitanika u samoj Irskoj.

Red C je istovjetno istraživanje proveo i 2005. godine, kad se čak 69 posto Iraca izjasnilo katolicima.

Irska nije samo zemlja koja ubrzano gubi deklarirane katolike već se svrstala u top 10 zemalja svijeta po broju onih koji se izjašnjavaju kao 'uvjereni ateisti' (10 posto ispitanika 2012., 7 posto ispitanika 2005. godine).

Belfast Telegraph podsjeća i na istraživanje koje je u veljači provela agencija Amarach, a prema kojemu čak 770 od 1.00 irskih katolika smatra kako bi i žene trebale održavati mise i kako bi trebalo ukinuti celibat.

To je istraživanje otkrilo i kako samo 35 posto deklariranih katolika odlazi na mise.