Humačka ploča je najstariji spomenik na hrvatskom jeziku na području BiH

Humačka ploča
Sve do do 1958. bila je uzidana u pročelje franjevačkog samostana.

U franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. Ondje se čuva jedan od najznačajnijih spomenika pismenosti na prostoru Bosne i Hercegovine - Humačka ploča.

Humačka ploča je najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku na području današnje Bosne i Hercegovine. I dok neki pretpostavljaju da je nastala krajem 10. ili početkom 11. stoljeća, akademik Milan Nosić navodi da je nastala koncem 12. ili pak početkom 13. st. I franjevci iz Humca navode da je riječ o ploči iz 12. st, izrađena oko 1185.

Pisana je bosančicom, a u tekstu se javlja i nekoliko slova glagoljice. Sve do do 1958. bila je uzidana u pročelje franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog, a danas se čuva u muzeju tog samostana.

Natpis na ovoj oltarskoj menzi ima 80 slova (od toga pet glagoljskih) u 25 riječi i uklesan je spiralno u tri reda u obliku četverokuta, kako bi se mogao čitati prilikom obilaska oko oltara: U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA. OVO JE CRKVA ARKANĐELA MIHOVOVILA, A ZIDAO JU JE KRESIMIR(?), SIN BRETOV(?), ŽUPI (?)RUC I NJEGOVA ŽENA PAVICA(?). Upitnici su stavljeni na mjesta gdje su slova nejasna, a natpis je još uvijek lingvistička, arheološka i povijesna zagonetka.

Ploča je teška 124 kg.

Ostaci crkve sv. Mihovila još nisu pronađeni. Pretpostavlja se da se nalazi na uzvisini, jer su se crkve posvećene sv. Mihovilu, arkanđelu, ratniku, obično i gradile na uzvisini.