Gunja: misa u svetištu Gospe šumanovačke

župa sv. Jakova, Gunja, Gospa šumanovačka
U svetištu koje datira iz 14. stoljeća i nalazi se nedaleko od Gunje, svetu misu služio je župnik gunjanske župe sv. Jakova apostola Josip Semialjac i vjernicima u propovijedi poručio da "unatoč svim nedaćama koje su ih zadesile, ne klonu duhom već prionu obnovi svojih domova".

"Koliko smo u materijalnom smislu izgubili, toliko smo u nematerijalnom smislu dobili kroz snagu samih nas Gunjanaca, ali i kroz ogromnu ljubav i pomoć koja nam je pružena sa svih strana", rekao je župnik Semialjac.

Podsjetivši kako je danas blagdan Duhova, te da su se i apostoli na Pedesetnicu silno bojali, ali su bili osnaženi Duhom Svetim, istaknuo je da "poplava koja je poharala Gunju nije završetak nečega, već prilika za novi početak". Pozvao je vjernike da prihvate sadašnju situaciju, da ne budu rezignirani i u strahu, već osnaženi Božjom ljubav, nastoje obnoviti svoje domove i Gunju.

I dok Gospa šumanovačka nije oštećena u nedavnim poplavama, velike štete pretrpjele su nova gunjanska župna crkva sv. Jakova apostola u kojoj je visina vode iznosila četrdesetak centimetara, te stara crkva koju vjernici ne koriste, a poplavljena je bila i crkva sv. Roka na gunjanskom katoličkom groblju u kojoj je uništen sav inventar te misno ruho.

Po podacima gunjanske župe, u Gunji koja je, osim katoličkim naseljena i muslimanskim življem, više je od 680 katoličkih obitelji s oko 1830 katolika.

laudato.hr