Gospodin poziva na gozbu svoju i suzu će sa svakog lica otrti

Međugorje, hodočasnici, Dubrovnik, biskup Uzinić, religija, nezadovoljstvo, obijest, oholost srca,  Stvoritelj, molitva, vjera, Kristov križ, religija, psalam, vjera, religija, dar vjere, vjera, religija, Papa, fra Zvjezdan Linić, religija, čovjek i vjera, molitva, religija, krist kralj, priznaje Isusa Krista, evanđelje, milosrđe , religija, vjera, Sveto pismo, vjera, Radost Evanđelja, evanđelje, crkva, Papa, Sveti Otac, religija, korizma, duhovne vježbe, Isus, evanđelje, naviještanje evanđelja, religija, Blagoslov za Novu Godinu, vjerovati , religija, vjera, zaklinjanje, vjera, Riječ Božja, Božja Ljubav i Volja

Živjeti u duhovnoj radosti koja se temelji na Božjim obećanjima

 

PRVO ČITANJE: Iz 25, 6-10a: Gospodin poziva na gozbu svoju i suzu će sa svakog lica otrti.

Čitanje Knjige proroka Izaije

U onaj dan: „Gospodin nad Vojskama spremit će svim narodima na ovoj gori gozbu od pretiline, gozbu od izvrsna vina, od pretiline sočne, od vina staložena. Na ovoj gori on će raskinuti zastor što zastiraše sve narode, pokrivač koji sve pogane pokrivaše, i uništit će smrt zasvagda. I suzu će sa svakog lica Gospodin Bog otrti - sramotu će svog naroda na svoj zemlji skinuti: tako Gospodin reče. I reći će se u onaj dan: Gle, ovo je Bog naš, u njega se uzdasmo, on nas je spasio; ovo je Gospodin u koga se uzdasmo! Kličimo i veselimo se spasenju njegovu, jer ruka Gospodnja na ovoj gori počiva!" Riječ Gospodnja.

PSALAM 23, 1- 6: U Gospodnjem ću Domu prebivati kroz dane mnoge.

Gospod je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću Domu prebivati
kroz dane mnoge.

EVANĐELJE: Mt 15, 29-37: Isus ozdravlja mnoge i umnaža kruh.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dođe Isus do Galilejskoga mora, uziđe na goru i sjede ondje. Tada nagrnu k njemu silan svijet s hromima, kljastima, slijepima, nijemima i mnogima drugima. Polože mu ih do nogu, a on ih izliječi. Gledajući kako su nijemi progovorili, kljasti ozdravili, hromi prohodali, slijepi progledali, divilo se mnoštvo i slavilo Boga Izraelova.

A Isus dozva svoje učenike pa im reče: „Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem." Kažu mu učenici: Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?" A Isus im reče: „Koliko kruhova imate?" Oni odgovore: „Sedam, i malo riba." Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košarica.

Riječ Gospodnja.

RAZMATRANJE

Draga Kristova braćo i sestre! Dani došašća kao da brže teku od običnih dana kroz godinu. Nije ni čudo jer smo, uz svoje redovne obaveze, zauzeti radom na svom duhovnom životu. Osjećamo kako nam je Bog bliže nego ikada i kako se brine za nas i naše živote. To slušamo u današnjem prvom čitanju, ali i u evanđelju. Izaija nam govori o dobrom i velikom Bogu koji je brižan. On svoje hrani i liječi - i to u svojem domu, na svojoj gori. Izaija je najprije prorok svoga naroda, no katkada se njegov vidik širi na sve narode. Tako je to i s današnjim odlomkom. Svim narodima obećaje samo blagodati. Najprije obećaje da će Gospodin svim narodima prirediti gozbu. I to ne bilo kakvu gozbu, jesti će izabrana jela i piti izvrsna vina. Gospodin je svoje poslanike uputio svim narodima s naredbom da svugdje obavljaju njegov spomen-čin koji uključuje njegovu izričitu zapovijed: „Uzmite i jedite svi, uzmite i pijte svi!." Mi se već gostimo od naviještene izabrane hrane i od izvrsna vina, pod kojim nam prilikama naš Pastir pruža svoje vlastito tijelo i krv. No, Gospodin nad Vojskama neće se time zadovoljiti. Svi narodi zastrti su pokrivačem neznanja i ograničenosti - On će taj pokrivač raskinuti. Svi narodi su pokriveni pokrivačem slabosti i nestalne volje - i to će ukloniti. Svi narodi poniženi su sramotom grijeha - nestat će i tog poniženja. Od svih nevolja koje pogađaju čovjeka smrt je zacijelo najgora - i ona će za sva vremena biti uništena i zato će radost biti utoliko veća. Velika zbog same gozbe. Još veća zbog raskinutih pokrivača i zauvijek uništene smrti. A najveća zato što će se ispuniti vrijeme čekanja, što će nastupiti vrijeme spasenja. Svi narodi gledat će Otkupitelja, kliktat će: Gle, ovo je Bog naš! Istinito je prorokovo proročanstvo da će nam Gospodin otrti svaku suzu sa našega lica, jer zaista nakon smrti više neće biti ni suza ni bijede ni siromaštva, ni boli ni jauka...

Zadatak za današnji adventski dan iz prvog čitanja je na prvi pogled lagan, ali čovjek je samo čovjek reći ćemo, zar ne? Naime, danas se vježbajmo živjeti u duhovnoj radosti koja se temelji na Božjim obećanjima koja nam prenosi prorok Izaija. Sve je dobro dok je dobro. Ali... Kad nadođu kušnje, teškoće i muke, kad se treba suočiti sa prihvaćanjem onoga što život donese, a nije nam po volji, kad nam se neda raditi nešto što nam nije lako ili nam čini nešto nelagodu, sjetimo se tada Božjih obećanja i gozbe koja nas čeka na kraju i uradimo ili prihvatimo to uz radost u srcu i na licu. Nedajmo se u mrmljanje, kritiziranje ili gunđanje već radosno u Gospodinu sve izvršimo Njemu na slavu i u čast jer On za nas radi gozbu zbog naše duhovne radosti s kojom živimo svoj život u zgodno ili nezgodno vrijeme, radeći u njegovom vinogradu.

Pripjevnim psalmo izričemo svoju zahvalnost i sreću što smo, dok pohađamo njegov dom na zemlji, dionici sve Isusove brige i ljubavi, a isto tako i uvjerenje da će nas ta božanska ljubav pratiti dok ne dođemo u njegov dom na nebu. I danas se oko Isusa skupljaju svi hromi, kljasti, slijepi, nijemi i mnogi drugi ozdravljuju... Nema bolesti duše i srca koja bi se mogla oprijeti njegovoj moći, njegovoj samilosti. Krist nikoga ne ostavlja gladna koji se nalazi u njegovoj blizini i sluša ga. Njemu je žao čovjeka koji trpi i koji je gladan. Zato danas čudesno hrani ovo mnoštvo ljudi, jer ne želi da itko tko je u njegovoj blizini oskudijeva.

Zato se trudimo biti cijelo došašće ustrajni i biti do Isusovih nogu, slušajmo ga, razmatrajmo njegove riječi... ništa nam neće pobjeći i na ništa nećemo zakasniti time što ćemo više vremena posvetiti Isusu. Zato danas molimo zajedno sa krasnom misnom molitvom: „Kada dođe Krist da nas nađe dostojnima za gozbu vječnoga života i da zaslužimo iz njegovih ruku primati nebesko jelo."

Jesmo li spremni se poput Isusa brinuti za ljude oko sebe? Koga ću danas poslužiti čudesnim Isusovim djelovanjem u meni? Što sam spreman dati Isusu danas da On od toga umnoži te posluži moje bližnje? Amen.

MOLITVA

Gospodine, kako sam radostan što smijem s Tobom započeti ovaj dan. Hrabro smijem ustati i znam da nisam izložen samo ovome svijetu. Bilo što došlo znam da mogu sve svladati, jer Ti si moj Bog koji za mene brine. I želim danas biti radostan da svi vide da imam sigurnost u Tebi, što god me snašlo. Zato samo Tebe tražim, Tebe želim ljubiti. Tebi predajem sve što imam, jer sve što trebam dobiti ću od Tebe tj. mir zadovoljstvo, radost, uviđavnost i ljubav prema Tebi i svim ljudima. Ti ćeš znati umnožiti tu moju sirotinju koju ti dajem danas da bude za mene i sve one koje susrećem. Amen.