Gospino vrilo već je godinama mjesto duhovne i tjelesne okrjepe

Gospino vrilo već je godinama mjesto duhovne i tjelesne okrjepe
Blagdanska sveta Misa slavljena je na otvorenom, a prisutno je bilo više tisuća vjernika.

Duhovna okrjepa

Uz mjesnog župnika fra Marinka Didaka i još desetak svećenika Travničkog dekanata koncelebriranu svetu Misu predvodio je fra Stipo Alenđak, profesor u Franjevačkom sjemeništu u Visokom. Na molitvenim svečanostima trodnevnice okupljao se velik broj vjernika, a najviše na misi uočnici kada je, tradicionalno, izvršen i blagoslov djece.

Svetište Gospino vrilo se nalazi jedan kilometar zapadno od Travnika, uz izvor ispod šumovitog brežuljka, gdje su mještani i prolaznici desetljećima tražili i nalazili tjelesnu, ali i duhovnu okrjepu, vjerujući u nadnaravnu moć ovoga mjesta i izvora hladne pitke vode. To su, u čestim šetnjama sa sjemeništarcima, zapazili i Isusovci, profesori u travničkom sjemeništu i u Nadbiskupskoj gimnaziji, te su na tom mjestu, nazvavši ga Gospino vrilo, 1923. godine izgradili kapelicu. I Gospino vrilo je ubrzo postalo poznato među hrvatskim katoličkim pukom i izvan područja središnje Bosne. Hodočasnici i prolaznici se vodom s izvora križaju, nose je sa sobom i škrope svoje kuće, gospodarske objekte, svoje bolesne..., moleći svoju nebesku Majku za zagovor kod dragoga Boga.

Gradnja crkve

Od samih hodočasnika, još davno, potekla je inicijativa za gradnju veće crkve, što je 1989. i počelo, ali rat i teško poraće u ovoj travničkoj prognaničkoj župi i cijeloj regiji, radove su zaustavili. No, prije nekoliko godina radovi su nastavljeni i, na radost ovdašnjeg katoličkog puka i brojnih hodočasnika, crkva je završena. Jedna je od najljepših u srednjobosanskom kraju, a posvećena je blaženoj Gospi.

večernji list