Fra Zvjezdan Linić: Snaga Božje zaštite kroz dar krštenja

Događaju se drame u obiteljima, drame s pojedincima, često i tragedije. Vjernici osjećaju da smiju u takvim mukama potražiti pomoć u Crkvi i očekuju blagoslov i zaštitu. I Crkva doista ima na raspolaganju sakrament bolesničkog pomazanja kad su u pitanju bolesnici; sakrament oproštenja grijeha kad ih se poziva

na moralnu promjenu s garancijom Božjeg oproštenja; sakrament sile i snage Duha Svetoga u krizmi da hrabrije žive i djeluju kao vjernici u ovome svijetu. I napokon sakrament temeljne otkupljenosti od svakoga zla i grijeha, od tereta grijeha čovječanstva i obiteljskog stabla, a to je sakrament krštenja. I upravo se sve drugo što Crkva moli i što se u Crkvi moli temelji na sakramentu krštenja. To je prvi i temeljni Božji blagoslov prepoznatljiv i u dostojanstvu krštenih koji Boga smiju zvati svojim Ocem.

To je temelj molitve Očenaša i svih drugih molitava. Zato se trudim vjernicima, koji preplašeni dođu sa svojim problemima, koji se boje da je neko zlo na njima, da je na njih bačen neki «urok», kako to obični ljudi kažu, kojima su se zaredale neke nesreće, najprije protumačiti smisao i bit sakramenta krštenja. Nismo pod vlašću nekih zlih sila koje prijete i kojima se nemamo šanse oduprijeti. Naprotiv, Isus je svojim utjelovljenjem, kad je postao čovjekom, posvetio tajnu ljudskog života, otkrio nam je dostojanstvo Božjih sinova i kćeri, dotaknuo je ovu zemlju koja od tada više nije prokleta, dotaknuo je vodu Jordana i time sve vode svijeta koje postaju prikladne za blagoslov krštenja. Prema tome prvenstvo nad čovjekom ima Božji blagoslov, a ne ni ljudska zloba niti đavolske zamke. Zato je prva i najvažnija stvar upravo vjera u taj Božji zahvat u ljudski život koji se konkretno primjenjuje na svakog čovjeka po sakramentu krštenja. I temeljni učinci tog sakramenta jesu da postajemo djeca Božja po milosti koju nam je Isus zaslužio. Mi tu milost zovemo darom posinovljenja. Svaki je čovjek već po tajni života Božje stvorenje pa u smislu stvaranja i Božje dijete, ali sakramentom krštenja to se na osobit način ističe jer se naslanjamo na Isusa koji je upravo zato došao da nas otkupi od svakoga zla. Sakramentom krštenja primamo pečat Duha Svetoga, a to onda znači da smo potpuno zaštićeni i da Bog svoje ljubavi više nikada uskratiti neće.

Čovjek se može i udaljiti od Boga, može i tvrditi da ne vjeruje ili da mu više nije stalo, ali Bog se čovjeka nikad odreći neće i Bogu je kao Ocu stalo do svakog krštenika. Nadalje, istim sakramentom ulazimo u zajednicu koja se zove Crkva. To je zajednica vjere i ljubavi, molitve i predanja, sakramenata i milosti. U toj smo zajednici sigurni. Isus je upozorio svoje učenike kako je moguće da đavao kao neprijatelj čovjekov pojedinca svojim lukavstvom nadmudri i zavede, ali zajednicu vjernika, Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati. Odatle Crkvi autoritet i snaga i pored svih povijesnih vidljivih slabosti i skandala: Crkvu iznad svega vodi Duh Kristov i kao takva ona je naša sigurnost i zaštita. Sve su to dragocjeni učinci zajedno i s oproštenjem grijeha, posebno onog istočnog, praiskonskog ili zaštitom od sveg opterećenja koje pritišće čovječanstvo. I kao članovi ljudskog društva mi dijelimo s čovječanstvom radosti i žalosti, brige i probleme. A kao kršteni vjernici osjećamo snagu Božje zaštite kojom onda možemo biti na blagoslov i svima oko sebe.

medjugorje-info.com