Fra Mario Knezović: Smak svijeta i dolazak Antikrista

Javljaju se "proroci" i nazoviznanstvenici koji iznose i nadnevke smaka svijeta. Pogledajmo što o tome kažu Sveto pismo, Katekizam Katoličke Crkve i crkvene oči. Što Antikrist simbolizira? To je izraz za protivnika Isusa Krista; on je oličenje zla i sotone koji kategorički odbija istinu. Antikrist može biti osoba, organizacija, pokret, vlada itd. Izraz Antikrist se po prvi put spominje u Ivanovu Evanđelju. U srednjem vijeku taj se pojam koristio za protivnike Katoličke Crkve, a kasnije je prihvaćen u svim kršćanskim zajednicama kao pojam za protivnike kršćanskih crkava. On se koristi i za nehumane vladare i državnike.

Teorije o kraju svijeta

Postoji više teorija o kraju svijeta, a trenutačno je aktualna ona vezana uz kalendar Maja. Istina je da je taj dugovječni kalendar, koji počinje 3114. prije Krista, svoje brojenje završava 21. prosinca 2012. pa taj nadnevak mnogi tumače kao kraj obličja svijeta kojega sada uživamo. Druge teorije odnose se na "nepoznati" planet Nibiru ili planet X koji su, prema nekim tvrdnjama, otkrili još stari Sumerani. Podatke o tome planetu, koji bi se u prasku trebao sudariti sa zemljom, negira sama NASA. Uz razne teorije, spominjemo i one o poravnjavanju planeta i galaksije. Neki idu tako daleko da tvrde da će preživjeti samo stanovnici sela Bugarach na Pirinejima pa u panici tamo kupuju nekretnine. Kažimo i to kako pristaše teorija zavjere tvrde kako svijet danas funkcioniora na principu "demonskog trojstva": mržnja-osveta-nasilje. To su, tvrde oni, znakovi Antikrista koji je već uzeo maha.

Ne dati se zavesti od lažnih proroka

Biblija na više mjesta aludira na Antikrista i smak svijeta-Posljednji sud. U prvoj Ivanovoj poslanici čitamo: "Tko je lažac ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Ovo je Antikrist: tko niječe Oca i Sina" (2,22). Sveti Pavao u Drugoj poslanici Solunjanima piše o Antikristu kao "čovjeku bez zakonja, sinu propasti(2,3). Za Isusove riječi kod evanđelista Ivana: "Ja sam došao u ime Oca svojega pa ipak me ne primate. Ako tko drugi dođe u svoje ime, njega ćete primiti"(5,43), mnogi će reći da Isus smjera na proroka laži- Antikrista. Katekizam Katoličke Crkve (br. 1038 do 1041) piše: "Posljenjem sudu prethodit će uskrsnuće svih mrtvih, pravednika i nepravednika" (Dj 24,15).To će biti "čas kad će svi koji su u grobovima čuti glas Sina čovječjega. I izići će: koji su dobro činili- na uskrsnuće života, a koji su radili zlo- na uskrsnuće osude"(Iv. 5,28-29). Tada će Krist "doći u slavi i svi anđeli njegovi s njime(...).

I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje svoje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi s desna, a jarce slijeva(...). I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni"(Mt. 25,31. 32. 33. 46.). Pred Kristom koji je Istina bit će konačno iznesena istina o stavu svakog čovjeka prema Bogu. (605) Posljednji sud će otkriti, do zadnjih posljedica, sve što je tko za svoga zemaljskog života dobra učinio ili propustio učiniti. Poruka Posljednjeg suda poziv je na obraćenje dok Bog još daje ljudima "vrijeme milosno,(...) vrijeme spasa"(2 Kor 6,2). Činjenicu da će Posljednji sud biti ne smijemo odbacivati kao nešto što nas straši ili trivijalno zabavlja. Mi u misnome slavlju kličemo kako iščekujemo blaženu nadu i ponovni dolazak Isusa Krista. Posljednji sud će biti, ali Isus kaže daje znanje o tome kod Oca.

U Evanđelju po Mateju čitamo: "Jer će mnogi doći pod mojim imenom i reći: "Ja sam Mesija, i mnoge će zavesti. Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete! Jer to se mora dogoditi, ali nije još svršetak. Dići će se narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. Bitće gladi i potresa zemlje u raznim mjestima. To je tek početak strašnih bolova"(Mt 24, 5-8).

Najčešća su svetopisamska upozorenja da se nedamo zavesti od "lažnih proroka". Čvrstoća naslonjenosti na Isusa iz Nazareta stalna je zadaća vjernika koji zapravo, bez vjere u Isusa, doživljavaju svakidašnji smak svijeta. Prisjetimo se što je sv. Bonaventura, franjevac "serafski naučitelj" rođen 1221. napisao o znakovima kraja svijeta i dolaska Antikrista:

"Kada starci izgube zdrav razum i mudrost;

Kada kršćani izgube svoju vjeru;

Kada puk više ne bude imao ljubavi;

Kada bogataši izgube milosrđe(postanu neosjetljivi na tuđu nevolju);

Kada mladež više nikoga ne bude poštovala;

Kada siromasi izgube poniznost (skromnost);

Kada žene izgube čednost;

Kada brak izgubi trajnost (i stane se vrtjeti isključivo oko zadovoljstva);

Kada klerici izgube čast i svetost;

Kada redovnici napuste istinitost i strogost;

Kada se prelati više neće brinuti za upravljanje (za svoju službu) i kada izgube dobrotu;

Kada gospodari zemlje izgube pobožnost i velikodušnost".

Ako se prepoznajemo u ovim Bonaventurinim riječima vrijeme nam je ozbiljno shvatiti poticaje milosnog vremena došašća o molitvi i budnosti!

Glasnik mira/medjugorje-info.com