Fra Mario Knezović: Ne biti educiran o medijima znači upasti u more a da ne znamo plivati

fra Mario Knezović, fra Mario Knezović, knjige, otok Cres , fra Mario Knezović, fra Mario Knezović, Tito, fra Mario Knezović, knjige, fra Mario Knezović, knjiga, Posušje, fra Mario Knezović, komunizam, Kočerin

Knjiga „Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću“ autora dr. fra Marija Knezovića predstavljena je sinoć u kinodvorani u Posušju. Kroz zanimljivu formu intervjua razgovaralo se o medijima općenito, evangelizaciji kroz medije, ali i samom sadržaju knjige, odnosno o ulozi i načinu upotrebe javnih komunikacijskih kanala u evangelizacijskom djelovanju Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima dr. fra Marija Knezovića, ali i prema rezultatima do kojih je došao istraživanjem, Crkva u Bosni i Hercegovini ne koristi dovoljno medije u evangelizaciji. Fra Mario smatra da tako ne smije biti. „Mediji su naša svagdašnjica i zato mislim da moramo jako puno napora i senzibiliteta uložiti za medije jer ih konzumiramo. Ova tema se sama po sebi nameće ako se želimo suočiti s gibanjima u svijetu. Ne biti educiran o medijima znači upasti u more a da ne znamo plivati. Svi znamo što to znači. Mislim da ne treba postojati strah. Mediji nisu rješenje, ali nisu ni problem. Treba ih naučiti koristiti kako bismo izvršili zadatak evangelizacije. Ako želimo doći do svakog čovjeka, onda više ne možemo ići od vrata do vrata i kucati. Zato više nemamo ni vremena ni mogućnosti. Upravo zato se evangelizacija mora osloniti na medije, jer to je put kojim možemo doći do neslućenih granica u evangelizaciji“, kazao je fra Mario Knezović. Kada je pak u pitanju povjerenje u medije i informacije koje nam se svakodnevno plasiraju, fra Mario je stavio naglasak na opreznost jer previše se manipulira činjenicama. Naglasak je stavio na učenje. „Mi ne možemo biti naivni i smatrati da nam netko daje informaciju besplatno. Pod tim ne mislim da mi moramo izvaditi iz novčanika 10 maraka i kupiti vijest da bi je pročitali. Time mislim da se mi moramo educirati, kupovati literaturu, birati alternativne medije, jer ako želimo istinu – to je jedini put. Puno je spinova i moramo dosta truda uložiti kako bi došli do prave informacije“, kazao je fra Mario.

Darko Pavičić novinar Večernjeg lista iz Zagreba koji više od 25 godina prati rad vjerskih zajednica i piše o njihovim aktivnostima i ulozi u društvu je kazao da je knjiga fra Marija Knezovića puna teorije i istraživanja, ali i da je došla iz njegove bogate prakse. „Došla je iz njegovog rada s medijima, u medijima i kroz medije, te je sada dobila i svoju znanstvenu formu s ciljem da se vidi što crkva treba činiti u doba digitalnih medija, treba li biti pasivna ili angažirana. Fra Mario svojim istraživanjem pokazuje da ona treba biti angažirana i uključivati se u medijsku arenu“, kazao je Pavičić. Dodao je da crkva općenito zazire od medija jer nema povjerenja. „Odnos medija i crkve je u grču, prepun sumnji i nepovjerenja. Crkva se boji ako se otvori da će se to zloupotrijebiti. U tom nepovjerenju ona oko sebe stvara tajnovitost, a mediji pak u toj tajnovitosti misleći da se nešto krije lako donose negativnost. Mediji su općenito neskloni pozitivnim temama, ali i Katoličkoj crkvi. Mediji su okrenuti lošim temama. Mediji nemaju dovoljno ljudi koji prepoznaju da su crkva i općenito religijske zajednice nešto što donosi dobro. Često je među medijskim djelatnicima puno svjetonazorskih i ideoloških podjela, pa se u tom kontekstu religiji traži samo ono što ne valja“, kazao je Pavičić.

Važno je napomenuti da prema dostupnim informacijama do sada nijedna država na svijetu nema na ovakav način obrađenu temu odnosa Katoličke crkve i medija. „Mislim da možemo biti ponosni jer ova knjiga je prva na svijetu koja se dotakla odnosa Katoličke crkve i medija“, kazao je fra Mario Knezović.

Sinoć su na predstavljanju osim autora i novinara Darka Pavičića u programu sudjelovali i urednici s radiopostaje Mir Međugorje Dragan Soldo i Sanja Pehar. Pjevala je posuška klapa Grga, a večer je pomogla organizirati Matica hrvatska – ogranak iz Posušja. Ovo je bilo prvo predstavljanje knjige „Evangelizacija u digitalnom dobu – Crkva, mediji i odnosi s javnošću“ autora dr. fra Marija Knezovića. Već iduće je sutra u Širokom Brijegu.

Radioposusje.ba