FRA MARIO KNEZOVIĆ Komunističke vlasti oduzele nekretnine fratara na Kočerinu

fra Mario Knezović, fra Mario Knezović, knjige, otok Cres , fra Mario Knezović, fra Mario Knezović, Tito, fra Mario Knezović, knjige, fra Mario Knezović, knjiga, Posušje, fra Mario Knezović, komunizam, Kočerin

Fra Mario Knezović, župnik na Kočerinu uputio je dopis u kojem traži od vlasti povrat nasilno oduzete fratarske imovine. 

Poštovani vjernici, župljani, nadležne institucije i šira javnosti,

Budući da većina, osobito starije populacije mještana Kočerina, zna kako se nakon Drugoga svjetskoga rata nasilno, ali pod imenom agrarne reforme, oduzela zemlja koja je pripadala Franjevačkome samostanu na Širokome Brijegu (Župni ured Kočerin), izvješćujemo javnost, zainteresirane i nadležne slijedeće:

  1. Završetkom Drugoga svjetskoga rata i dolaskom na vlast socijalističko-komunističkoga režima pod krinkom „Agrarne reforme“ dogodila se stravična pljačka privatnoga vlasništva fizičkih osoba, pravnih subjekata i crkvenih institucija i zajednica. Tako je na području tadašnje Općine Lištica (sada Grad Široki Brijeg) od Franjevačkoga samostana Svete Marije na Širokom Brijegu oduzeto bezbroj nekretnina, kako stambenih i školskih, tako i zemljišnih.
  2. Na području Župe Kočerin, na što se osvrćemo, također je temeljem odluke o eksproprijaciji Okružne agrarne komisije nasilno oduzeto 23. 440 m2 zemljišta (23 dulum ili 230 x 100 metara). Oduzete su parcele koje su u gruntu upisane pod slijedećim brojevima:

k.č. 402/1 oranica u površini od 1.940 m2

k.č. 404/1 šuma u površini od 13.500 m2

k.č. 404/5 livada u površini od 8.000 m2

  1. Navedene nekretnine su službeno oduzete 20. veljače 1954. godine. Franjevački samostan je protiv toga bio podnio tužbu Vrhovnome sudu NRBiH, ali je, jer su isti sudili i isti oduzeli imovinu, ta tužba odbijena. Zemlja je tako ostala uzurpirana i upisana u Fond općenarodne imovine i data u korištenje Općini Lištica (sada Grad Široki Brijeg).
  2. Na području prisilno oduzete fratarske imovine (koju su koristili župljani Kočerina) kasnije su sagrađeni Zadružni Dom, stambena zgrada, sportska dvorana, poštanski ured, obiteljske kuće itd.
  3. Budući da su na području BiH već vraćene brojne oduzete nekretnine njihovim vlasnicima s pravom očekujemo da se to dogodi i s oduzetom imovinom na Kočerinu. Stoga, apeliramo na Grad Široki Brijeg, Županiju Zapadnohercegovačku i nadležna ministarstva na svim razinama vlasti da se ova nepravda čim prije ispravi, nekretnina vlasnicima vrati, a da se dogovori mogućnost nadoknade za korištenje tih prostora kroz 65 godina uzurpacije. Također napominjemo kako u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji postoji povjerenstvo koje će raditi na izvršenju povrata ili nadoknade oduzete imovine.
  4. Izjavljujemo i upozoravamo da se na terenima nedavno srušenoga Zadružnoga Doma, te na svim drugim oduzetim parcelama, ništa ne može raditi ili tim područjem raspolagati dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi. Pravo na privatnu imovinu je „svetinja“ u civiliziranome svijetu i tu dodatna objašnjenja nisu potrebna.
  5. U nadi skorog rješenja ove situacije, zadovoljenja pravde, povratka povjerenja u pravičnost institucija, svima želimo obilje Božjega blagoslova!

Dostavljeno:

Župljanima Župe Kočerin – javni oglas

Grad Široki Brijeg i MZ Kočerin

Županija Zapadnohercegovačka / Predsjednik vlade  i ministar pravosuđa

Hercegovačka Franjevačka provincija

Franjevački samostan Uznesenja BDM Široki Brijeg

Kočerin, 19. prosinca 2019.
Fra Mario Knezović, župnik