FRA Augustin svjedoči o čudu 'Sveta Lucija mi je vid vratila'

Primjerice, u Starom Gradu svečanosti počinju na žežin, litanijama i molitvama te tradicionalnim paljenjem ognja ispred crkve podignute u čast svetice, ustvari ostatka nekadašnjeg samostana za redovnice trećoretkinje iz 15. st., koji su 1571. porušili Turci, piše slobodna dalmacija.

Obilje blagoslova, svjetlosti i mudrosti za vjernički puk svećenici svake godine zazivaju i u crkvi sv. Lucije u Vrbanju, koja je sagrađena 1899. iznad predjela Vir, a u novijem vremenu temeljito obnovljena i uređena ponajviše zaslugom Glavičana.

U trećoj nedjelji Adventa vesele se i dobra djeca, jer im sveta Luca obično napuni kalcete darovima, dok zločestima donosi palice i kapulu.

Njihove mame i none uče ih kolendati poput one "I litosko i do lita ovde, na dobro von svieta Lucija duojde" ili im, pak, pripovijedaju različite gončice poput one "Sveta Luce drvarica, od očiju likarica".

Crkva koja je posvećena jednoj od posljednjih žrtava velikog progonstva cara Dioklecijana iznad zaseoka Vrvolići u Gdinju (15. st.) dograđena je 1862. godine, a u prošlosti je bila zavjetnom crkvom za istočni dio otoka Hvara. Jedno vrijeme je ostala zapuštena i napuštena pa je više puta obnavljana, da bi je zadnji put bogoslužju vratio bivši župnik don Josip Franulić 1979. godine.

Uslišena molitva

Zato u njoj na blagdan bude naročito svečano, kao i ovog ponedjeljka kada je euharistijsko slavlje u nazočnosti većeg broja vjernika predvodio župnik fra Augustin Tomas, dok je s njim suslavio župnik Župe Sućuraj fra Stipo Marčinković. Liturgijsko pjevanje predvodili su Pučki pjevači Župe Gdinj.

Prije misnog slavlja predvoditeljica liturgijskog pjevanja Jozefina-Sonija Ćurin pročitala je životopis sv. Lucije, naglasivši da ju je mučio i odsijecanjem glave ubio rimski upravitelj Siracuze Paskazije, dok neki životopisci također navode da je u nastupu bijesa zapovjedio da joj se iskopaju oči.

Župnik Tomas je spomenuo primjer iz vlastitog života iznijevši da mu je upravo sv. Lucija pomogla vratiti vid.

- Svetica je zapravo zaštitnica očiju, isto tako tjelesnog i duhovnog vida, čija nam je pomoć dandanas iznimno potrebna.

A u svome nagovoru istaknuo sam kako su se kod mene u rujnu i listopadu prošle godine pojavili veliki problemi s desnim okom koje je djelomično bilo iskočilo iz očne duplje.

Stoga sam sve oko sebe vidio u dvostrukim slikama, a liječnici nisu uspjeli otkriti uzrok zašto se to dogodilo.

S puno vjere i nade molio sam se sv. Luciji za pomoć, tako da su mi oba oka sada potpuno zdrava - kazao nam je fra Augustin samo dva dana nakon misnog slavlja.

‘Ne vide ili ne žele vidjeti sve ono što se oko njih događa'

Medicinske preglede obavio je u Metkoviću, Splitu i Zagrebu, no nitko od okulista nije predložio nikakav lijek niti zahvat. Dvostruke slike bile su naročito opasne pri vožnji automobila pa se on ustrajno preporučivao sv. Luciji da ga pogleda, a danas vjeruje da mu je njezin zagovor zaista pomogao.

Inače, za blagdan sv. Lucije u njezinu crkvu se iz župne crkve sv. Jurja u Gdinju donosi oveća svetičina slika koju je prije 102 godine naslikao Austrijanac Josepf Obleitner.

Tijekom vremena ona je bila znatno oštećena pa ju je restaurirala Mirjana Radovanović iz Hvara. U župi Gdinj, u kojoj danas živi tek oko stotinjak vjernika, postoji čak 11 starih kamenih crkava, crkvica i kapelica, što govori o velikoj, dubokoj i neprekinutoj vjeri u tim krajevima, a jedna od njih je i crkvica sv. Lucije.

Fra Augustin, bosanski franjevac, zajedno sa svojim bratom fra Stipom ima uzoran suživot sa svojim vjernicima na istočnom kraju otoka Hvara. On je župnik Gdinja i Bogomolja pa se i u ovoj prigodi molio za zdravlje njihovih očiju.

Ipak, naglasio je da mnogi naši sugrađani, unatoč nauku Crkve, i dalje drže zatvorene oči - ne vide ili ne žele vidjeti sve ono što se oko njih događa, i zato im poručuje da se što prije vrate istinskim duhovnim vrijednostima, osobito sad, u danima priprave za porođenje Kristovo.