Duh Sveti je u kršćanskome krštenju glavni djelatnik

On je taj koji izgara i uništava izvorni grijeh, vraćajući kršteniku ljepotu božanske milosti, rekao je Papa u podnevnom nagovoru na blagdan Krštenja Gospodinovog, 10. siječnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu.
On je taj koji nas oslobađa od vlasti tame i od grijeha te nas uvodi u kraljevstvo svjetla, to jest ljubavi, istine i mira, rekao je Sveti Otac.

- Pomislimo samo na kakvo nas dostojanstvo uzdiže krštenje: djeca se Božja zovemo i jesmo - istaknuo je Sveti Otac prije molitve Angelusa.

Papa je rekao kako činjenica da smo djeca Božja uključuje i odgovornost da slijedimo Isusa te usvojimo njegova svojstva: blagost, poniznost, nježnost.

- To nije lako, osobito ako oko nas vlada netrpeljivost, oholost i tvrdoća. Ali je moguće sa silom koja dolazi od Duha Svetoga - naglasio je papa Franjo.

Napomenuo je kako Duh Sveti, koga smo prvi put primili na dan našega krštenja, otvara naše srce istini, potiče nas na ljubav i solidarnost s bližnjima, daruje božanski oprost te nas prožima Očevim milosrđem.

- Nemojmo zaboraviti da je Duh Sveti živa i životvorna prisutnost u onome tko ga prihvati - rekao je Papa.

Istaknuo je da na današnji blagdan razmišljamo i o danu vlastitoga krštenja i zahvaljujemo na tom daru. Papa je okupljene vjernike stoga pitao tko se od njih sjeća datuma svojega krštenja. Onima koji ga ne znaju je zadao domaću zadaću: saznati datum vlastitoga krštenja od roditelja, obitelji ili iz župe.

- Važno je znati taj datum, to je dan našega rođenja kao djece Božje - napomenuo je papa Franjo.

Rekao je kako slaviti današnji blagdan znači potvrditi naše prianjanje uz Isusa, trudeći se živjeti kao kršćani, članovi Crkve i novoga čovječanstva, u kojem su svi braća.

Nakon molitve Angelusa, dodao je poseban blagoslov za svu djecu koja su nedavno krštena, kao i za mlade i odrasle koji su nedavno primili sakramente kršćanske inicijacije ili se na njih pripremaju. Na koncu je sve podsjetio na dva zadatka: saznati datum vlastitoga krštenja i ne zaboraviti moliti za Papu.