Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

nadbiskup Hranić, Vukovar, Kolona sjećanja Vukovar, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Merčep, Mile Dedaković, branko borković, branitelji, civilne žrtve rata, domovinski rat, Vukovar, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, Kolona sjećanja Vukovar, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, referendum, Vukovar, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara
Pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta", u Koloni sjećanja i ponosa vukovarskim ulicama 18. studenoga prošlo je oko stotinu tisuća ljudi, kako bi zajedno s Vukovarcima obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. U koloni koja se protezala oko 5,5 kilometara prošla je rijeka ljudi iz svih krajeva Hrvatske te susjednih zemalja. Četrnaestu godinu zaredom taj dan ujedno je i Dan spomen-hodočašća Đakovačko-osječke nadbiskupije, pa je među mnoštvom hodočasnika njih najviše bilo upravo iz te nadbiskupije.

Program obilježavanja obljetnice započeo je u dvorištu vukovarske bolnice intoniranjem himne i minutom šutnje za poginule i nestale branitelje te nevine žrtve Domovinskoga rata. U krugu bolnice okupilo se oko dvjesto ljudi, među kojima cijeli državni vrh: Predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskoga sabora i gotovo svi ministri predvođeni premijerom te čelnici grada, a službenih govora nije bilo. Odmah nakon intoniranja himne i minute šutnje prema Memorijalnom groblju starom trasom krenula je "vukovarska" kolona, koju je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Toj nepreglednoj koloni priključili su se i generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak.
Službena kolona krenula je nakon održanog programa u krugu bolnice. Međutim, na raskrižju ulica Alojzija Stepinca i Antuna Bauera naišli su na lampione i stjegove koji su im blokirali put. "Vukovarskoj" koloni priključili su se zapovjednici obrane Grada Vukovara Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković te nositelj stijega 204. vukovarske brigade, a državni vrh napustio je kolonu i uputio se prema Memorijalnom groblju. Stigavši na Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, gdje su uz 938 bijelih križeva bile postavljene hrvatske zastavice, crvene ruže i svijeće, molitvu za sve žrtve Domovinskoga rata predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Nadbiskup Hranić predvodio je i svečano misno slavlje na Memorijalnom groblju, u koncelebraciji umirovljenoga domaćeg nadbiskupa Marina Srakića, biskupea požeškog Antuna Škvorčevića, srijemskog Đure Gašparovića, križevačkog Nine Kekića, bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka, vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini Tome Vukšića, generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa, pomoćnik tajnika HBK mons. Fabijana Svaline, provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željka Železnjaka te većeg broja svećenika.

"Bog je među nama, njegova ljubav djeluje u svijetu, ona je moćna i stvarna. Na ovom našem nadbiskupijskom spomen-hodočašću želimo u Isusov prijelaz iz smrti u život ucijepiti sve žrtve, sve branitelje i civilne žrtve ovoga grada-heroja, Vukovara te sve žrtve Škabrnje i ostalih mjesta Domovinskoga rata. Euharistija je spomen stvarnoga života: trajnog, neprolaznog, uskrsnog. Mi vjerujemo da su svi poginuli branitelji i sve civilne žrtve rata, združene s Kristom pokazale istinsku hrabrost, hrabrost vrhunske ljubavi koja svoj život polaže za svoje prijatelje", rekao je nadbiskup, zahvaljujući i pozdravljajući hodočasnike, sudionike Kolone sjećanja i euharistijskoga slavlja, predstavnike državnih, županijskih te gradskih i općinskih vlasti, predstavnike političkoga, prosvjetnog, kulturnog, znanstvenog života iz različitih dijelova Hrvatske, predstavnike Hrvatske vojske i policije, sve hrvatske branitelje i članove udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, gledatelje, slušatelje i djelatnike svih sredstava društvenog priopćavanja.
Nadbiskupova propovijed govorila je o ljubavi, podsjetivši na početku na Isusove riječi: "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje." "Upravo spomen na taj čin ljubavi, Crkva iz godine u godinu, iz nedjelje u nedjelju i svakim euharistijskim slavljem, stavlja pred oči sebi i čitavome svijetu. I ne može biti drugačije! Jer cijeli nam ljudski život nije dostatan da bismo shvatili i 'izmjerili' dubinu te naviještene i za sve ljude darovane ljubavi u Bogočovjeku Isusu Kristu", rekao je nadbiskup Hranić.

"Danas hodočastimo Vukovarom da bismo odali počast poginulima i nestalima, čija je smrt postala sjeme slobodnoga života našega naroda. Danas smo ovdje i da bismo otkrili istinu o sebi, o našem današnjem shvaćanju i življenju vukovarske žrtve, o čemu nam je tako lijepo svjedočanstvo ovih dana izrekao general Mladen Markač: 'U mom srcu nema mjesta za mržnju. Nema mjesta za osvetu. Jer sam dobro shvatio: ukoliko budem zatrovan tim zlom, neću moći graditi svoj bolji život.' Samo ljubavlju možemo nastaviti 'Priču o gradu' Siniše Glavaševića: 'Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato... pridružite se.' Zato smo, draga braćo i sestre, danas ovdje: priča o ovom gradu nije završena, ona je živa i traje. Oni zbog kojih smo danas ovdje, zajedno sa svima nama govore: Grad - to smo mi! Od Vukovara, preko Škabrnje, do tolikih ranjenih mjesta, smijemo nad grobovima naših mrtvih poručiti: Grad - to smo mi! - spremni povezati se uz Vukovar i načiniti veliki lanac ljubavi koji brani, zaštićuje, čuva i njeguje sve ljude naše Hrvatske", rekao je mons. Hranić.

Izrazio je žaljenje što je Vukovar opet postao simbolom "različitosti koja ranjava". "Ovaj je grad nastao na žrtvi ljubavi, a razaran je kricima mržnje. On se iznova rađa i gradi na ostacima posrnule ljudske riječi i djela. Zbog toga riječi, a s riječima i slova, imaju u ovome gradu svoju prošlost i svoju sadašnjost. Tako su na jednoj ploči dvije različite povijesti grada; na jednoj ploči dvije različite vizije sadašnjosti; to su na jednoj ploči dvije različite budućnosti. Vukovar je samo jedan! Ipak, na toj ploči, u ovome gradu, ima mjesta za sve. Kad ne bi bilo tako, onda ne bi imala smisla žrtva koju su podnijeli naši mrtvi", istaknuo je nadbiskup Hranić, dodavši kako nisu u pitanju samo slova i riječi, već i duša ovoga grada koja je ranjena. "Porušene zidove i fasade mogu obnoviti čak i različiti politički interesi, ali dušu; nju ne može izliječiti interes, nego samo ljubav", poručio je propovjednik te svima uputio poziv na obraćenje temeljeno na ljubavi, "koje će duboko u nama iskorijeniti i uništiti sve što vodi razmišljanju i djelovanju protiv drugoga".

Podsjetio je na dane koji su bili beznadni, ali i na ljubav koja je uvijek tinjala i koja uvijek ostaje, unatoč svim teškoćama kroz koje prolazi grad-heroj. "Sve može utihnuti: i novac, i vlast, i knjige u kojima su napisane različite istine o nama, ali ljubav uvijek ostaje. Ona je ta koja je, snagom Duha, uskrsnula Onoga koji je na križu dao svoj život za prijatelje i neprijatelje: za otkupljenje njihova života! Ta kršćanska ljubav, tako velika da je ima za sve u Hrvatskoj, jedini je temelj naše budućnosti! Tom ljubavlju mi zahvaljujemo onima zbog kojih i dalje vjerujemo da se isplati živjeti svaki dan - kao braća i sestre, kao velika obitelj i zajednica vjernika", dodao je mons. Hranić.

"S ovoga mjesta želimo poći s osnaženom ljubavlju. Ne želimo o njoj tek govoriti, obeščastiti je jeftinim obećanjima i licemjerjem, nego ljubav želimo utkati u sve pore našega života, ugraditi je u empatiju - osjećaj za drugoga i solidarnost, u čestitost i poštenje našega rada, u požrtvovnost i iskrenost naših odnosa. Neka bude prepoznatljivo da nam je Krist put koji želimo nasljedovati i da nam je njegova ljubav osnovna 'platforma' na kojoj želimo graditi bolji i humaniji svijet u kojem ćemo doživljavati klijanje i rast Božjega kraljevstva 'istine i života, pravde, ljubavi i mira'", poručio je nadbiskup, zaključujući propovijed molitvom koju je čitava Hrvatska biskupska konferencija molila 17. listopada 2006. na Memorijalnom groblju i Ovčari.

Na kraju misnog slavlja, uime svih vjernika grada Vukovara riječ zahvale izrekao je domaći župnik fra Ivica Jagodić. Zahvalio je svima koji su kao hodočasnici mira došli iskazati istinsku pobožnost i skrušenost za svoje prijatelje, svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga dana, Zboru bogoslova iz Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koji su pod vodstvom rektora mo Ivana Andrića pjesmom animirali misno slavlje, kao i svim medijima. "Iz Vukovara su danas potekle riječi mira, ljubavi i nade jer srca vas koji ste se s posebnim osjećajem poštovanja došli pokloniti vukovarskim žrtvama i koračati vukovarskim križnim putem vrelo su ljubavi, a ne mržnje, izvor su mira, a ne nasilja, nadahnuće su domoljubnog zajedništva, a ne podjela", rekao je fra Jagodić, poželjevši da poruka i riječ žive vjere koju je uputio nadbiskup Hranić u ovom vremenu novih izazova i kušnje budu snaga svima koji oplakuju ili još uvijek traže svoje najmilije, koji traže utjehu i nadu po Božjoj ljubavi i blizini.

 

ika.hr