Četiri sretna kupca medalje pape Franje s tipfelerom

Papa Franjo, medalja, Vatikan, Papa, Argentina, google, Justin Bieber, One Direction, Papa Franjo I., Papa Franjo, vjera, crkva, pater Spadaro, Papa Franjo, crkva, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa, Papa Franjo
Samo četiri medalje posvećene prvoj godini pontifikata pape Franje s tipfelerom prodane su prije nego što ih je Vatikan povukao iz prodaje.

Te četiri medalje s tipfelerom zasigurno će imati golemu numizmatičku vrijednost. Ostale medalje sa značajnim tipfelerom - ime Isusa umjesto s „J" (Jesus) započinjalo je s „L" pa je na medalji napravljen odljev „Lesus" - povučene su iz prodaje u koju su stavljene prije dva dana. A, talijanska državna kovaonica novca (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato Italiano) odlila je više od šest tisuća medalja, odnosno 200 zlatnih, tri tisuće srebrnih i tri tisuće brončanih. Odlijeveno je zlatnih, srebrnih i brončanih medalja za 400 paketića sa sve tri medalje.

Na kovanici je tiskan izraz iz homilije svetog Bede Časnog: VIDIT ERGO JESUS PUBLICANUM ET QUIA MISERANDO ATQUE ELIGENDO VIDIT, AIT ILLI SEQUERE ME. No, slovo "J" u riječi Jesus postalo je slovo "L". Medalja ima promjer 44 milimetra, a djelo je umjetnice Mariangele Crisciotti. Na jednoj strani medalje je lik pape Franje, a na drugoj je strani, uz prikazivanje pozivanja svetog Mateja, citat iz homilije sv. Bede. Pozivanje sv. Mateja, odnosno spomenuti citat, nadahnuli su mladog Bergoglija da postane svećenikom. U ljevaonici kovanica priopćuju kako su primili kalup s pogrešnim slovom.

Papa Franjo medalju svog pontifikata darovao je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, ali ne onu malu od 44 milimetra, već mnogo veću koju će darivati državnicima.

Ovoga puta crkva, odnosno Vatikan, nagradio je one koji su bili prvi, a ne posljednji, jer prve četiri prodane medalje su s pogreškom, a ostale su odmah povučene iz prodaje.

Silvije Tomašević